A Vatikán bírálja az olasz drogliberalizációt

2006.11.15. 19:48

"Súlyos hibának" nevezte szerdai számában a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano az olasz kormánynak azt a döntését, amely szerint a jövőben fél gramm helyett egy grammot tarthatnak maguknál az olasz állampolgárok a marihuána hatóanyagából, a tetrahydrocannabinolból (THC).

Livia Turco egészségügyi miniszter hétfőn este jelentette be, a "személyes használatra" szolgáló marihuána tiszta hatóanyagának mennyisége a jövőben 1 gramm lehet, ami kb. 10 gramm marihuánának felel meg. A törvény a hivatalos olasz közlönyben történő kihirdetése után lép életbe.

A vezető kormánypárthoz, a Baloldali Demokratákhoz tartozó tárcavezető hangsúlyozta: ezentúl nem fenyegeti börtön a fiatalokat egy marihuánás cigaretta elszívása miatt. Egyben bejelentette, hogy a döntés az első lépés a Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök kormánya által elfogadott kábítószertörvény felülvizsgálatában.

A lap szerint "nehéz megérteni a miniszter lelkesedését, akinek, legalábbis intézményi szinten, az állampolgárok egészségét kellene szívén viselnie. Annál is inkább, mert a kannabisz fogyasztása sajnos nagyon elterjedt a fiatalok között, akik számára a szer veszélyes kiinduló pont lehet más kábítószerek felé".

A kormányzó olasz baloldalt és a jobbközép ellenzéket élesen megosztja a kábítószer-liberalizálás. Carlo Giovanardi volt miniszter, aki a Berlusconi-kormány időszakában elfogadott szigorúbb törvény egyik "atyja" volt, azt mondta, hogy a baloldali kormány döntésének nincs tudományos alapja, a törvény elfogadása hiba volt, és erkölcsileg rossz jelzés a fiataloknak.

Botrányt okozott, és rövid időre a parlament ülését is fel kellett függeszteni, amikor Francesco Caruso képviselő, a Kommunista Újraalapítás tagja, a jobbközép ellenzékhez kihívást intézve bejelentette, hogy néhány indiai kendermagszemet (a marihuána alapanyagát) ültetett el a parlament udvarán. Caruso, az olasz globalizációellenes mozgalom ismert alakja, azt is közölte, hogy november 25-re tiltakozó "kendernapot" szervez, amikor baloldali aktivisták nyilvános helyeken fognak kendermagot ültetni.