2 méteres cunamit vártak, 40 centis hullám jött

2006.11.15. 14:07

Megúsztát a Japán északi partjainál élők az előre jelzett cunamit. A hatóságok egy erős tenger alatti földrengés után 2 méteres cunamit jeleztek, de csak 40 centis hullámok érkeztek.

Nem szedett áldozatokat és nem okozott károkat az első jelentések szerint a tengerár, amely a Japán északi partjainál történt erős földrengést követte - közölte szerdán Dabrónaki Gyula tokiói magyar nagykövet.

A cunami helyi idő szerint este, röviddel kilenc óra után érte el Hokkaido északkeleti partját, de a várt kétméteres hullámmagasság helyett csak 40 centiméteres vízszint-emelkedést mértek Nemuro városnál. A térségben a nagykövetség tudomása szerint nincsenek nagyobb számban magyarok.

A riadót a hatóságok biztonsági megfontolásból rendelték el, mert előre soha nem lehet tudni, hogy az ilyen erős földrengések keltenek-e tengerárt. Mivel a szökőár 6-700 kilométeres sebességgel halad, a parthoz közeli rengések esetében nagyon rövid idő van csak a lakosság értesítésére, ezért a hatóságok nem sokat mérlegelnek, hanem azonnal intézkednek - mondta el Dabrónaki Gyula.

Japánban gyakoriak a földrengések, és nagyobb cunami is előfordul 4-5 évenként. A 19. század második felében volt olyan is, amelynek hullámfala 20 méter magas volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK