Joseph Kabila hivatalban lévő államfőt nyilvánította a Kongói Demokratikus Köztársaságban megtartott elnökválasztás győztesének szerdán az országos választási bizottság.

Kabila elnök a szavazatok 58 százalékát szerezte meg kihívójával, a jelenleg alelnöki tisztséget betöltő Jean-Pierre Bembával szemben, akire a voksok 42 százalékát adták le a választás október 29-én megrendezett második fordulójában - jelentette be Apollinaire Malu Malu, a Független Választási Bizottság szóvivője. A testület a nap folyamán honlapján már közzétette az összes szavazat megszámlálása után született eredményeket az ország 169 választókerületére vonatkozóan.

Az egykori felkelővezér Bembát támogató koalíció csalásra hivatkozva nem fogadta el a 35 éves Kabila elnök győzelmét mutató előzetes részeredményeket. Az alelnököt, aki kétségbe vonja a választási bizottság pártatlanságát, hívei kedden győztesnek kiáltották ki.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a feszült helyzetre tekintettel mindkét felet méltányosságra, az eredmények tiszteletben tartására és a szabályok betartására szólította fel.

A közép-afrikai ország volt gyarmattartó hatalmának, Belgiumnak a kormányfője ugyancsak a választási eredmények tiszteletben tartására kérte a Kongói Demokratikus Köztársaságban szembenálló feleket.