Több menedékkérő magyar család érkezett az elmúlt hetekben Svédországba, és a Külügyminisztérium szerint még 40 család kiérkezése várható. A külügyi szóvivő szerint rossz szociális körülményeik miatt hagyták el a családok az országot.

Százhuszonkét magyar állampolgár kért politikai menedékjogot az elmúlt négy hétben Svédországban. Megalapozott információk szerint további negyven család kiérkezése várható - mondta Polgár Viktor külügyi szóvivő szerdán.

Elsősorban Baranya megyéből, Pécs és Mohács környékéről érkeztek Malmőbe olyan magyar állampolgárok, akik saját elmondásuk szerint munkavállalási céllal érkeztek vagy politikai menedékjogot kértek - közölte Polgár Viktor.

A szóvivő az [origo] érdeklődésére azt mondta, a magyarok munkát, megélhetést keresve mentek Svédországba, és közülük többen ennek eszközeként tekintenek a politikai menedékjogra. A magyar Külügyminisztériumnak nincsenek információi arról, hogy mire hivatkoznak a menekültstátuszt kérők.  

Svédország és Magyarország együtt igyekszik tisztázni azokat a félreértéseket, amelyek a svéd menedékjoggal kapcsolatban terjednek - mondta szerdán Stockholmban Andre Mkandawire, a svéd külügyminisztérium szóvivője. A magyar hatóságok szerint - fűzte hozzá - valamilyen szervezett csalárd tevékenység áll a háttérben.

A svéd bevándorlási hivatal szóvivője szerint olyan hírek kaptak lábra, amelyek szerint a menedékkérőket lakás és munkahely várja érkezésükkor. A hivatal - jegyezte meg Marie Andersson - (valóban) biztosít ellátást menedékkérőknek, de ez nem az Európai Unió tagállamainak polgáraira vonatkozik.

Az eddig kezelt 27 eset közül egyben sem született jóváhagyó döntés - tette hozzá. Hivatalos források szerint több mint száz magyar állampolgár adott be kérelmet a svéd hatóságoknak menedékjogra az elmúlt hetek folyamán.

A svéd menekültügyi hatóságok várhatóan a lehető legrövidebb időn belül lefolytatják ügyükben az eljárást, és "a legvalószínűbb, hogy kitoloncolják őket Svédországból". A külügyi szóvivő szerint nincs sok esély arra, hogy a kérelmeket megalapozottnak találják, már csak azért sem, mert mindkét érintett ország tagja az EU-nak.

A Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint többségében roma származású az a mintegy 120 ember, aki a napokban Svédországba utazott. Kovács István hangsúlyozta: a romák nem üldöztetés miatt, hanem a jobb élet reményében hagyták el az országot.

[origo]/MTI