Első afrikai országként Dél-Afrikában engedélyezik az egynemű párok házasságkötését - írja a BBC. Az állam legfelsőbb bírósága korábban kimondta, diszkrimináció a melegházasságok tiltása.

Elsöprő többséggel hagyta jóvá a dél-afrikai parlament azt a jogszabályt, amely engedélyezi a homoszexuális párok házasságkötését. A parlament 230 igen és 41 nem szavazattal hagyta jóvá a törvényt a BBC szerint.

Ezzel Dél-Afrika lesz az első olyan afrikai ország, ahol az egynamű pároknak joguk van házasságot kötni. Az erről szóló jogszabályt az után hozták meg, hogy a legfelsőbb bíróság tavaly hátrányos megkülönböztetésnek minősítette a melegházasságok tiltását.

A kormány képviselői azzal védték a törvényt a kritikusoktól - melyek egyik legerősebb csoportját egyházi vezetők alkották -, hogy a törvény segítheti az ország múltjának feledésbe merülését. Dél-Afrikában ugyanis évtizedekig a feketék jogait csorbító, szélsőségesen diszkriminatív, sok esetben fajgyűlölő, a fehér kisebbség vezetése alatt álló rezsim irányította.