Iránról és Oroszország küszöbönálló WTO-tagságáról is szó esett George W. Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai villámebédjén. A két politikus vasárnap kétoldalú megbeszélést folytat Hanoiban, ahol az amerikai kormány áldását adja Oroszország felvételére a Kereskedelmi Világszervezetbe.

Rákot, kaviárt, borjúhúst és más csemegéket fogyasztott Goerge W. Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai munkaebédjükön Moszkva vnukovói repülőterén, amíg az Ázsiába tartó amerikai elnöki gépet feltöltötték üzemanyaggal. Az ebéden szó volt Oroszország küszöbön álló tagságáról a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO).

Putyin és Bush a szerdai másfél órás kötetlen találkozó után vasárnap Hanoiban újabb kétoldalú megbeszélést folytat az Ázsiai és Csendes-óceáni Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján, ahol German Gref orosz gazdasági miniszter és Susan Schwab amerikai kereskedelmi képviselő a aláírja az orosz WTO-belépésnek az amerikai kormány részéről zöld utat adó piacnyitási megállapodást.

Moszkvai megfigyelők szerint az amerikai-orosz piacnyitási megállapodás - az utolsó nagy akadály, amelyet a WTO-belépésről 13 esztendeje tárgyaló Oroszországnak még le kell küzdenie - rábírhatta a Kremlt, hogy engedjen az iráni atomügyben eddig mutatott, a szankciókat elutasító álláspontjából.

Bár Szergej Prihogyko orosz elnöki tanácsadó kiemelte Bush és kormánya érdemeit a WTO-alku tető alá hozatalában, politikai elemzők rámutattak, hogy a Fehér Ház áldása kevés. Az amerikai-orosz piacnyitási jegyzőkönyvet és a szokványos kereskedelmi bánásmód állandó megadását jóvá kell hagynia az amerikai kongresszusnak is, amely az emberi jogokra kényesebb demokraták pártiak ellenőrzése alá került.