Tíz állam is tüzeli a szomáliai harcokat

2006.11.15. 12:04

Több állam - például Irán, Szíria, Etiópia és Eritrea - is megsérti a Szomáliát sújtó fegyverembargót. Az ENSZ jelentése szerint heten az iszlamista fegyvereseket, hárman pedig a súlytalan átmeneti kormányt támogatják fegyverekkel. Irán cserébe uránhoz próbál jutni, de például Libanonban is harcolt nyáron több száz szomáliai fegyveres.

Tíz állam is megsérti a Szomáliát sújtó fegyverembargót az ENSZ jelentése szerint. Közülük heten az országban egyre nagyobb hatalmat szerző, Iszlám Bíróságok Szövetségét (UIC) segítik fegyverekkel és katonai személyezettel. Három ország a súlytalan átmeneti kormánynak nyújt támogatást. A jelentésről pénteken tárgyal az ENSZ BT egyik bizottsága.

A dokumentum szerint Szíria, Irán, Eritrea, Dzsibuti, Egyiptom, Líbia és Szaúd Arábia az iszlamistáknak, Etiópia, Uganda és Jemen pedig az átmeneti kormánynak ad katonai segítséget. A jelentés készítői azt feltételezik, hogy Irán a Szomáliában nagy mennyiségben található uránércért cserébe próbált meg fegyvereket eladni az országnak. A legnagyobb mértékben ugyanakkor Etiópia és Eritrea sérti meg a 15 éve anarchiában szenvedő országot sújtó embargót. A jelzett államok közül többen elutasítják a vádakat.

A jelentés szerint fennáll a veszélye, hogy a szomáliai belháború nyílt, államok közötti fegyveres konfliktussá dagad Etiópia és Eritrea között, ahogy a terrortámadások is elszaporodhatnak a térségben.

Külön figyelemre méltó a jelentés által feltárt kapcsolat az UIC, Irán, Szíria és Libanon között. A nyári izraeli-libanoni konfliktus idején például 720 szomáliai fegyveres harcolt a Hezbollah oldalán, Szíria pedig állítólag egy fegyverekkel telitömött repülőgépet küldött Mogadishuba az UIC-nak - írja a BBC. Irán a jelentés szerint három fegyverszállítmányt is eljuttatott az muszlim fegyvereseknek július és szeptember között. A szállítmányokkal állítólag két iráni is érkezett az országba, akik urániumot próbáltak meg felhajtani a fegyverekért cserébe.

Szomáliának gyakorlatilag a '90-es évek elejétől kezdve nincs működőképes kormányzata. Az ország egymással viaskodó hadurak harcterévé vált. Az utóbbi időben egyre nagyobb területeket sikerült befolyásuk alá vonnia az iszlamistáknak, akik főleg az ország déli és keleti részeire terjesztették ki az uralmukat, beleértve a fővárost, Mogadishut is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK