Irán hajlik tárgyalni az urándúsításról

2006.11.16. 21:21

Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója, Ali Laridzsáni csütörtökön Teheránban országa készségét hangoztatta arra, hogy a Nyugattal folytatandó tárgyalásokon megvitassa az urándúsítás esetleges felfüggesztését.

A Mehr iráni hírügynökségnek nyilatkozva Laridzsáni azt mondta, hogy "az urándúsítási folyamat felfüggesztését tárgyalások keretében meg lehet vitatni". Laridzsáni nyilatkozata néhány nappal azután hangzott el, hogy az iráni főtárgyaló Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Miután az orosz fővárosból hazatért, a főtárgyaló kijelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának esetleges Irán elleni határozata a tárgyalások végét jelentené. Iránnak az az álláspontja, hogy a probléma megoldásának legjobb módját a tárgyalások jelentik - nyomatékosította.

Az ENSZ BT korábban felszólította Iránt, hogy idén augusztus végéig vessen véget az urándúsításnak, Teherán azonban ennek nem tett eleget. Az európaiak által benyújtott határozattervezettel kapcsolatban eddig nem sikerült egyetértésre jutni, mert Oroszország és Kína, amelyek szoros gazdasági kapcsolatokat ápolnak Iránnal, ellenzik a büntetőintézkedéseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK