Fittyet hány a demokraták iraki kivonulást szorgalmazó javaslataira, és további csapatokat vezényelne Irakba a Bush-kormányzat. Az "utolsó lökést" az USA iraki politikáját nagyban meghatározó Iraq Study Group által készített tanulmány veti fel. A dokumentum még félkész, de azt már tudni lehet, hogy több katonát, több pénzt és a meglévők helyett realistább célkitűzéseket javasol majd George Bushnak. A Guardian szerint az új politikával Bush és a republikánusok a 2008-as elnökválasztásig szeretnének levegőhöz jutni.

"Egy utolsó nagy lökést" adna az iraki háború megnyeréséhez George Bush, és ahelyett, hogy elkezdenék kivonni az amerikai csapatokat, várhatóan további 20 ezer katonát vezényelnek a belső harcok dúlta országba - írja a Guardian. Bush ezzel ellenáll azoknak a külföldön és belföldön is egyre erősödő hangoknak, amelyek a közel-keleti és iraki politika radikális átalakítását szorgalmazzák. A brit lap szerint Bush hozzállása jelentősen befolyásolja az Iraq Study Group által felvázolt új iraki politikát.

A James Baker, idősebb Bush külügyminisztere által vezetett csoport még dolgozik javaslatain, de a Guardian az amerikai vezetéshez közel álló forrásokra hivatkozva azt írja, hogy már körvonalazódik egy négy pontból álló "győzelmi stratégia", amelyet a Pentagon tanácsadói dolgoztak ki. A stratégiát vázlatos formában már köröztetik az amerikai felsővezetésben, és zárt tanácskozások is folynak róla.

Az első pont szerint 20 ezerrel emelni kell az Irakban állomásozó amerikai haderő számát. Ezzel az erővel tervezik a bagdadi biztonsági helyzet normalizálását, és lecserélnének több, az ország más térségeiben szolgáló koalíciós erőt is.

A második pont a térségbeli együttműködést szorgalmazza, ez jelenthet egy nemzetközi konferenciát a szomszédos országok bevonásával, vagy sokkal intenzívebb szaúdi és kuvaiti politikai, gazdasági és pénzügyi közreműködést. Irán és Szíria bevonása még viták tárgya.

A harmadik pont a nemzeti megbékélés lehetőségeit mérlegeli a síita és szunnita, illetve más vallási etnikai csoportok között. A javaslat szerint hiteles politikai keretet kell teremteni, ami meggyőzi az irakiakat és a szomszédokat is, hogy Irakból lehet működőképes állam. A nyugati típusú demokrácia bevezetésének tervéről ugyanakkor lemondanának - a Guardian forrása szerint.

A negyedik pontban sokkal nagyobb mértékű támogatást szorgalmaznak az amerikai büdzséből, amelyet a további mozgósításokra, illetve az egyre bővített iraki biztonsági erők kiképzésére és felszerelésére fordítanának.

A lap forrása - egy volt amerikai kormányzati vezető tisztviselő - szerint Busht nem tántorítják el a mielőbbi kivonulást szorgalmazók, mivel a "tagadás állapotában" van, Irakkal kapcsolatban "csak ő számít". Tudja ugyanakkor, hogy alig fél-egy éve van arra, hogy eredményt mutasson fel. Ha ez nem sikerül, akkor "azt hiszem, jövő ősszel elindul a kivonulás" - írja a Guardian.

A volt vezető kormányzati tisztviselő szerint az "utolsó lökés" stratégiával Bushék már a 2008-as elnökválasztási kampányra készülnek, és "ezzel akarnak politikai időt és teret nyerni". Az Iraq Study Group a korábbi megoldási javaslatoknál sokkal realistábbakat vázol fel, és "körülbelül ezt mondják majd: tegyük alacsonyabbra a lécet, felejtsük el a demokráciás marhaságot, nyomjunk bele több forrást, és csináljuk".