Az UNIFIL kis híján tüzet nyitott izraeli gépekre

2006.11.17. 20:34

Tüzelőállásba helyezkedtek pénteken a francia békefenntartók Dél-Libanonban, amikor két izraeli vadászgép kis magasságban elszállt felettük, de végül nem indították el rakétáikat - közölte az ENSZ libanoni békefenntartó erejének (UNIFIL) szóvivője.

Milos Struger elmondta, hogy a nap folyamán 14 izraeli légtérsértést regisztráltak, és ebből 11 a francia zászlóalj Dél-Libanon középső részén fekvő övezetében történt. Miközben két F-15-ös vadászgép kis magasságban és nagy sebességgel elsüvített Dzsabal-Marún térsége felett, ahol a francia erők állomásoznak, két másik, RC12 típusú izraeli felderítő repülőgép pásztázta a Szúrtól keletre fekvő város környékét és átrepült a zászlóalj főhadiszállása felett.

A francia légvédelem az előírásoknak megfelelően tüzelőállásba helyezkedett, de végül nem lépett akcióba. A szóvivő nem részletezte, hogy milyen közel álltak a francia békefenntartók a légvédelmi rakéták elindításához, és végül miért döntöttek az akció lefújása mellett. "Az UNIFIL határozottan tiltakozott Izraelnél az elfogadhatatlan berepülések és az 1701-es határozat megsértése miatt" - mondta a szóvivő.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozata vetett véget augusztus közepén az Izrael és a libanoni Hezbollah gerillaszervezet közötti 34 napos háborúnak.

A UNIFIL az elmúlt hetekben ismételten tiltakozott a libanoni légtér izraeli megsértése miatt. Franciaország a múlt héten reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol Izraelre libanoni berepüléseinek beszüntetése végett. A zsidó állam közölte, hogy nem vet véget a berepüléseknek mindaddig, amíg meg nem bizonyosodik afelől, hogy a Hezbollah nem fegyverkezik fel újra a szomszédos Szíria segítségével.