Ségolene Royalt választotta a francia Szocialista Párt (PS) köztársaságielnök-jelöltjének a párt tagsága a csütörtökön tartott szavazáson. Így az 53 éves volt miniszterasszony mérkőzhet meg jövőre a Magyar származású Nicolas Sarkozy-vel.

A PS által péntek hajnalban kiadott hivatalos közlemény szerint Ségolene Royal a szavazatok 60,62 százalékát szerezte meg, Dominique Stauss-Kahn volt gazdasági miniszter 20,83 százalékkal a második, Laurent Fabius volt miniszterelnök pedig 18,54 százalékkal a harmadik helyen végzett. A közvélemény számára is legnépszerűbb Royal ezzel esélyt kapott arra, hogy Franciaország első női államfője legyen.

Először fordult elő, hogy a legnagyobb francia ellenzéki párt nagygyűlésekkel és televíziós vitákkal tarkított nyilvános, párton belüli kampányt rendezett az elnökjelöltségért. A hathetes kampány zárásaként a párttagok titkos szavazáson dönthettek arról, hogy ki induljon a 2007. április 22-re kiírt köztársaságielnök-választáson a PS színeiben. A szavazásra jogosult 218 711 párttagból 178 ezren vettek részt a voksolásban, így a részvételi arány 82,04 százalék volt. A választás eredményéről közölt adatok még nem tartalmazzák a külföldön és a tengerentúli francia megyékben leadott szavazatokat.

Az 53 éves Royal, egykori környezetvédelmi, majd iskola- illetve családügyi miniszter az "igazságos rend" és a részvételi demokrácia erősítését tűzte zászlajára. Az 57 éves Dominique Stauss-Kahn szociáldemokratának nevezi magát és teljes foglalkoztatottságot ígérő szociálliberális programmal indult. A leginkább balra helyezhető, 60 éves Laurent Fabius, aki az európai alkotmányról tartott 2005. májusi népszavazáson a nemre buzdította híveit, mindvégig baloldali elkötelezettségét hangsúlyozta, és egy liberális Európa elleni fellépést szorgalmazott

Nagyarányú győzelmével Royale az erő pozíciójából indulhat neki a 2007. április 22-re kiírt elnökválasztás kampányának. Közvélemény-kutatások szerint a választók 50-50 százaléka támogatná őt, illetve a jobboldal nagy favoritját, Nicolas Sarkozy belügyminisztert, ha ők jutnak be az elnökválasztás második fordulójába.

Első nyilatkozatában Royal örömének adott hangot, különös tekintettel a párttagok által kifejezett magas támogatottságára, és összefogásra buzdította a szocialistákat. Dominique Stauss-Kahn és Laurent Fabius ugyancsak azonnal szorgalmazta, hogy az előválasztás lezárultával a szocialisták tömörüljenek Ségolene Royal mögött a jobboldal legyőzésének érdekében.