Hatályon kívül helyezné Szaddám Huszein halálos ítéletét a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet. A volt iraki diktátor perével kapcsolatos jelentésük szerint ugyanis a bagdadi eljárást komoly szabálytalanságok kísérték végig.

"A perben hemzsegtek az eljárásjogi hibák, emiatt az ítéletet nem is lehet másnak tekinteni, mint tévesnek" - áll a Human Rights Watch csaknem százoldalas jelentésében, amely a per tíz hónapon át történő megfigyelésén, valamint bírákkal, ügyészekkel és ügyvédekkel készített több tucatnyi interjún alapul.

A jogvédő szervezet bírálta az iraki kormányt, mert szerinte annak egyes tisztviselői nyilatkozataikkal aláásták a bíróság függetlenségét. "A kabinet úgy viselkedett a bírósággal és a tárgyalással szemben, mint egy vásárló, aki fizet egy termékért. A kormány úgy kezelte a bíróságot, mint egy gyárat - panaszolta a jogvédők által megkérdezett egyik bíró.

A jogvédők szerint a bíróság amellett, hogy szakszerűtlenül járt el, többek között elmulasztott előzetesen átadni az ügyben lényeges több iratot a védőknek, valamint nem tette lehetővé, hogy a védelem kérdéseket tehessen föl a vád tanúinak.

A perben eljáró - amerikai pénzből működtetett, s amerikai tanácsadókat foglalkoztató - bíróság november 5-én ítélte kötél általi halálra Szaddám Huszeint Dudzsaíl falu 148 síita lakójának megölésében játszott szerepe miatt.