Addig maradnak a brit katonák Afganisztánban, amíg "be nem fejezik munkájukat" - mondta Tony Blair brit miniszterelnök afganisztáni látogatásakor. Megígérte, hogy segítik az afgánokat, hogy "rendes demokráciában" élhessenek.

"Afganisztán nem lehet a terroristák és a tálibok menedéke, akik elnyomják az embereket. Az itt lakók megérdemlik, hogy egy rendes demokráciában gyarapítsák vagyonukat" - nyilatkozta a brit miniszterelnök, miután Hamid Karzai afgán elnökkel tanácskozott Kabulban.

Blair megígérte a brit segítséget az ország újjáépítésében, fejlesztésében és a biztonság fenntartásában. "Az afganisztáni háború óta rá kellett jönnünk, hogy az országnak többre van szüksége a kormányzó erők gyors leváltásánál" - tette hozzá a nemzetközi közösségekre utalva. Szerinte évtizedeken át tartó harcra kell felkészülni, mert a tálib rendszer és a terrorizmus mélyen gyökeret vert Afganisztánban.
 
Az afgán elnök azonban a fejlődésről beszélt. Úgy vélte, ezt mindenképpen jelzi, hogy az elmúlt években négy- és fél millió menekült tért vissza az országba, olyanok, akiket a tálib uralom idején üldöztek. Karzai szerint javult az egészségügyi ellátás és a gazdaság is.

Tony Blair meglátogatogatott egy dél-afganisztáni brit támaszpontot is, hogy megköszönje a katonáknak munkájukat. Blair utoljára a szövetségesek afganisztáni inváziója után járt a brit támaszponton. Az idén eddig 38 brit katona halt meg Afganisztánban.