Vukovár lakosai a hétvégén a 15 évvel ezelőtti ostromra emlékeztek, amikor a Jugoszláv Néphadsereg alakulatai és a szerb félkatonai egységek elfoglalták e kelet-horvátországi várost.

Vukovár ostroma 1991. augusztus 25.-én kezdődött, a várost 1 800 horvát védő november 18-ig tartotta, ekkor összeomlott a védelmük a nagy túlerő miatt, a harcok során 8 - 9 000 tüzérségi lövedéket lőttek ki naponta. Az ostrom alatt 1 642 ember halt meg, 2 557 sebesült meg, valamint körülbelül 22 000-en kényszerültek elmenekülni a településről.

A horvát állam nemzetközi szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el és gyertyát gyújtottak a város temetőjében, ahol a Honvédő Háború, köztük a Vukovár ostroma során elesett áldozatok nyugszanak. A résztvevők között volt Stjepan Mesic elnök, Ivo Sanader miniszterelnök és Vladimir Seks, a törvényhozás szóvivője is.

Mesic elnök szerint ez a nap Vukovár lakosainak szenvedésére emlékeztet, akik nem akartak semmi mást, csak békében élni szeretett városukban. Az emlékműnél Mesic elnök a következőket mondta: "Az ellenség meg akarta törni Vukovár védőit, mivel úgy gondolták, hogy így Horvátország is összeomlik, ezért kell emlékeznünk azokra, akik ezt nem hagyták." Hangsúlyozta, hogy az a legfontosabb, hogy sikerült újjáépíteni a várost, így lehetővé vált, hogy Vukovár jelenlegi lakosai jobb életet éljenek, mint azok, akik életüket adták a településért.

"A büszkeség és dicsőség napjaira emlékezünk, és a gyötrelmes igazságra, hogy az élet egyszer elmúlik, de pont a védők önfeláldozása miatt kötelességünk a város és az egész ország újjáépítése."- mondta Vladimir Seks. Később hozzátette azt is, hogy Vukovár újjáépítése jól halad, de nagyobb erőfeszítés szükséges az új munkahelyek és a "vállalkozásbarát" környezet kialakítása érdekében.

Sanader miniszterelnök beszédében szomorúan emlékezett a tragédiára, azonban hangsúlyozta büszkeségét is, mivel Vukovár kitartásával megóvta Horvátországot is. "Vukovár nemcsak magát védte meg, hanem Horvátországot is, ezért kötelességünk, hogy fejet hajtsunk a hősök előtt, kik életüket adták Horvátországért."

A Gyászoló Nők elnevezésű nem kormányzati szervezet delegációja, melynek tagjai húsz szerbiai városból verbuválódnak, koszorút helyezett el az emlékműnél. A szervezet tagjai azért jöttek a városba, hogy tiszteletüket tegyék a temetőben, valamint bocsánatot kérjenek az elesettek családjaitól, akiket a szerb katonai alakulatok öltek meg tizenöt évvel ezelőtt. Külön hangsúlyozták a felelősök megbüntetésének szükségességét is.

A 2006-os évben Vukovár ostromának tizenöt éves évfordulójára való tekintettel, a "Zarándoklat Horvátország szabadságáért" jelmondattal, megemlékezés sorozatot tartanak, melynek keretében Josip Bozanic zágrábi érsek a vukovári kórház előtt szentmisét celebrált az ostrom során elesettek és eltűntek emlékére. Mintegy 25 000 ember vett részt a szertartáson.

Galántai Gábor