Megöltek egy keresztény minisztert Libanonban. A szíria-ellenes Pierre Dzsemájelt Bejrútban lőtték le ismeretlen fegyveresek. A Szíria-ellenes és a Damaszkusz-párti erők közötti feszültség nyílt konfrontációval fenyeget a közel-keleti országban.

Meggyilkolták Pierre Dzsemájel libanoni iparügyi minisztert. A maronita keresztény politikust kedden lőtték le Bejrút Szin el-Fil nevű keresztény negyedében. A Szíria-ellenességéről is ismert miniszter gépkocsikonvojára ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet. Dzsemájel súlyosan megsebesült, majd kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

Libanonban heves politikai vihar dúl a Szíria-ellenes kormányzó erők és a Damaszkusz-párti ellenzék között. A pattanásig feszült helyzet megfigyelők szerint könnyen utcai összecsapásokba torkollhat. A közelmúltban a nemzeti egységkormány hat Szíria-párti minisztere mondott le posztjáról. A minszterek távozása után pedig a kormány jóváhagyott egy olyan ENSZ-rendelkezést, amelynek értelmében speciális törvényszék elé állítanák Rafik Hariri volt miniszrterelnök gyilkosait. Hariri megölése mögött sokan Szíriát sejtik, és ugyan Damaszkusz tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, egy ENSZ-vizsgálat gyanúsnak talált több libanoni és szíriai vezetőt is az ügyben.

Fuad Szinyóra mininszterelnök szerint ugyan a kabinet legitim, ám ezt megkérdőjelezi a Szíria-bartát Hezbollah, mondván, hogy a síiták már nem rendelkeznek képviselettel a kormányban. A szélsőséges síita szervezet a kabinet megdöntésével fenyegetőzik, és azzal is vádolja, hogy szövetségre lépet az USA-val.