Első alkalommal alkalmazták a palesztinok azt a módszert, hogy emberi pajzzsal óvjanak meg Izrael által lebombázni szándékozott épületeket. Vasárnap két palesztin fegyveres házára is rakétákat akart kilőni az izraeli légierő, ám a tűzparancsot visszavonták, miután az épületek környékét és a tetejüket tucatjával lepték el a szomszédok. Az akcióra mecsetekben és a palesztin televízióban bátorították az embereket.

Több száz szomszéd segítségével óvták meg palesztin fegyveresek házait, amelyeket lebombázni készült az izraeli légierő. Ez az első alkalom, hogy ilyen módszerhez folyamodtak - sikerrel - a palesztinok. A szomszédok azt követően szállták meg Mohammed Barúd otthonának környékét és másztak fel háza tetejére, hogy az izraeli hadsereg telefonon jelezte Barúdnak: fél órája van, hogy kiürítse házát, mert indulnak a bombázók. A rakétákat azonban végül mégsem lőtték ki a repülők, meret félő volt, hogy sok ártatlan civil is életét veszti.

Ez az első alkalom, hogy ilyen módszert alkalmaznak a palesztinok. Az izraeli hadsereg már egy ideje telefonon jelzi a támadásait, hogy bebiztosítsa, senki ne legyen az épületekben, amelyekre lecsap. Több tucat házat pusztítottak már így el, többnyire körözött fegyveresek lakhelyeit vagy fegyvercsempész-alagutak kiindulási pontjaként azonosított épületeket. Gyakran a szomszédokat is felhívják, ha túl közel laknak a lerombolni szándékozott házhoz. Most azonban újabb stratégiát kell kidolgozniuk, az emberi pajzsos gyakorlatot ugyanis feltehetően másutt is alkalmazzák majd a palesztinok.

És alkalmazták is. Alig két órával az eset után egy másik palesztin, a Hamász egyik tagja kapta meg a telefonhívást Izraeltől. Itt is ugyanaz történt: mecsetekben és a palesztin televízióban is elhangzott felhívás otthona megmentésére, és az emberek tucatjával igyekeztek segíteni. Mindkét férfit azzal vádolják az izraeli hatóságok, hogy közük van az Izraelre kilőtt rakétákhoz - írja a Guardian.