Mentő helyett a barátokat hívják az angolok

2006.11.21. 17:31

Angliában sokan amiatt halnak meg, hogy nem hívnak mentőt, ha szívinfarktus jeleit érzékelik magukon. Magyarországon is volt már erre példa, de nem az a jellemző, hogy indokolt esetben sem hívnak mentőt, hanem az ellenkezője. A napi kétezer Budapestre befutó riasztás háromnegyede fals hívás, és csak körülbelül száz valóban indokolt.

Az angolok 42 százaléka nem hív mentőt, ha a szívinfarktus jeleit észleli magán, inkább vár, az adatok szerint mintegy másfél óráig - mutatta ki egy, a szívinfarktusok gyakorisága ellen küzdő nagy-britanniai szervezet. A felmérésben megkérdezettek bevallották, ilyenkor előbb hívnák fel családjukat vagy barátaikat, mint a mentőket.

Angliában évente negyedmillió ember hal meg infarktusban, és egyharmaduk többnyire azért nem ér idejében kórházba, mert túl sokáig halogatta a mentő hívását - írja a BBC. Annak eldöntését, hogy infarktusról van-e szó, vagy sem, jobb szakemberekre bízni, nehogy bekövetkezzen a tragédia - sulykolják a szakemberek egy emiatt indított kampányban.

Győrfi Pál szerint bár itthon nem ez a jellemző, de Magyarországon is vannak betegek, akik saját gyógyulási esélyeiket rontják a késlekedéssel. Magyarországon bőven akad olyan telefonáló, aki lázas beteghez szeretne mentőt hívni, vagy éppen visszaélne a mentők nyújtotta előnyökkel: sokan tudják ugyanis, hogy akit mentő visz be a kórházba, nem kell sorban állnia - tudtuk meg Győrfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivőjétől.

A budapesti irányítóközpontba átlagosan kétezer hívás fut be egy nap. Ebből háromszáz esetben mennek ki végül a mentők. Ezek közül pedig mindössze száz, ami valóban indokoltnak bizonyul - legalábbis erről számolnak be a mentősök. Sokan használják tudakozónak is a 104-et: egy kórház telefonszámára kíváncsiak, vagy például arra, hova forduljanak, ha két hete nem múlik el a csuklófájásuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK