A pápa ellen tiltakozók elfoglalták az Aja Szofiját

2006.11.22. 19:42

A pápa jövő heti törökországi látogatása elleni tiltakozásul egy nacionalista török párt tagjai Isztambulban elfoglalták az Aja Szofija épületét.

A tiltakozáson készült videofelvételek tanúsága szerint több tucatnyi ember hatolt be az épületbe "Allah hatalmas" felkiáltással, majd letérdepelt, hogy muzulmán imát mondjon el. A tüntetők a pápát figyelmeztetve azt is kiabálták, hogy ne kövessen el hibát, ne éljen vissza a tüntetők türelmével. A rendőrség a Nagy Egység Pártja negyven tagját vette őrizetbe a VI. században épült egykori bizánci székesegyházban, amely a város oszmán kézre kerülése után mecsetként működött.

A római katolikus egyház feje, XVI. Benedek november 28. és december elseje között tervezi látogatását. A tervek szerint XVI. Benedek felkeresi majd az Aja Szofiját, amely ezer éven át a világ legnagyobb keresztény templomainak egyike volt. Később, amikor 1453-ban az oszmán seregek elfoglalták a Bizánci Birodalom fővárosát, Konstantinápolyt, az Aja Szofiját mecsetté alakították át.

Az épületben, amely jelenleg múzeumként működik, tilos minden nyilvános vallási szertartás.