Börtönben marad a horvát képviselő

2006.11.22. 19:09

A horvát parlament szerdán elutasította háborús bűnökkel gyanúsított befolyásos képviselőjének, Branimir Glavasnak a szabadon bocsátását, a képviselő börtönbeli éhségsztrájkja ellenére. A képviselőt azzal vádolják, hogy utasítására 1991 végén és 1992 elején Eszéken legalább 37 szerb civilt öltek meg.

A független képviselőt októberben vették őrizetbe, azon vádak alapján, amelyek szerint az 1991-es szerb-horvát háborúban Eszéken ő adott parancsot szerb nemzetiségű polgári személyek meggyilkolására. A vizsgálóbíró döntését azonban a zágrábi parlament felülbírálhatta volna.

A képviselők elsöprő többsége szerdán Glavas őrizetben tartása mellett szavazott, a szóban forgó bűnök súlyosságára hivatkozva, illetve arra, hogy szabadlábon befolyásolhatná az ügy tanúit. Ivo Sanader miniszterelnök, aki tavaly kizárta Glavast a kormányzó Horvát Demokratikus Közösségből (HDZ), a jelentések szerint azt mondta, hogy szabadon bocsátása a nyugati hatalmak bírálatát váltaná ki.

Glavas, aki a kelet-horvátországi Szlavónia térségének legbefolyásosabb politikusa, és a HDZ-ből való kizárása óta Sanader legfőbb politikai ellenlábasa, a Vecernji List című napilapban szerdán közölt levelében személyesen a miniszterelnököt vádolja börtönbe juttatásával.

A képviselőtől májusban vonták meg a mentelmi jogot, az 1991-es eszéki gyilkosságok bírósági vizsgálatának megállapításai alapján. Az eszéki rendőrség adatai szerint 1991 végén és 1992 elején a Dráva-parti városban, amelynél akkor a lázadó szerbek és a horvát alakulatok közötti frontvonal húzódott. Az ügyben eljárás indult Glavas egykori beosztottja, Krunoslav Fehir ellen is, aki beismerte a polgári foglyok megkínzását és kivégzését, azt állítva, hogy Glavas utasítására cselekedett.

Glavas ellen hivatalosan még nem emeltek vádat. Ő tagadja a bűnösségét, és október végi őrizetbe vétele óta éhségsztrájkot folytat. Ügyének vizsgálata és esetleges pere akár egy évig is eltarthat.