ENSZ segítséggel derítenék fel a Dzsemájel-gyilkosságot

2006.11.22. 20:59

Fuád Szinjóra libanoni kormányfő az ENSZ segítségét kérte Pierre Dzsemájel libanoni ipari miniszter meggyilkolása hátterének a felderítéséhez. George Bush fontolóra vette, hogy fokozott katonai támogatásban részesítse a libanoni kormányt.

Ezt az a szerdán nyilvánosságra hozott levél tartalmazza, amelyet Kofi Annan, a világszervezet főtitkára intézett Jorge Voto-Bernaleshez, a Biztonsági Tanács soros perui elnökéhez. Az írás szerint Bejrút az ENSZ "technikai segítségét" kéri a nyomozáshoz. Szinjóra azt is kérte, hogy az az ENSZ-bizottság, amelyet azt követően állítottak fel, hogy tavaly februárban meggyilkolták Rafík Haríri egykori libanoni miniszterelnököt, lépjen kapcsolatba a bejrúti hatóságokkal.

George Bush amerikai elnök kormányzata eközben fontolóra vette, hogy a törékeny libanoni kormányt az eddiginél nagyobb mértékű katonai és egyéb támogatásban részesíti - közölte egy névtelenséget kérő, magas rangú washingtoni illetékes. A Fehér Ház ugyanis Libanont a kibontakozó demokrácia térségbeli modelljének tekinti, amelyet nyáron megingatott a szíriai támogatást élvező Hezbollah síita szervezet és az izraeli hadsereg háborúja.

A nyilatkozó illetékes ugyanakkor elzárkózott annak taglalásától, hogy mekkora mértékű támogatásra gondol Washington, vagy hogy a Fehér Ház mikor folyamodik költségvetési kérelemhez, de azt jelezte, hogy a pénzösszeg "jelentős" növeléséről van szó.

KAPCSOLÓDÓ CIKK