Lezavarták a gépről az ájtatos imámokat

2006.11.22. 16:12

Leszállítottak hat imámot egy amerikai belföldi repülőjáratról. Az iszlám egyházi személyeket azért találták gyanúsnak utastársaik, mert hármójuk imádkozott felszállás előtt. Muszlim jogvédők az eset kivizsgálását követelik.

Vizsgálatot kezdeményezett egy egyesült államokbeli muszlim jogvédő szervezet, miután hat imámot leszállítottak egy amerikai belföldi repülőjáratról, és őrizetbe vettek. Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (Cair) szerint a csoportot a muszlimokkal szemben folyamatosan megnyilvánuló "félelem és előítéletek" sújtották.

Az imámok Phoenixbe repültek volna Minneapolisból, az Észak-Amerikai Imámok Szövetségének egyik konferenciájára. Az US Airways légitársaság gépéről azt követően távolították el őket, hogy hárman közülük imádkoztak felszállás előtt.

A légitársaság szerint a muszlim egyházi személyekkel szembeni aggodalmait az egyik utas jelezte a gép személyzetének, majd a kapitány felkérte a hat férfit, hogy hagyják el a repülőt. Az imámok azonban nem engedelmeskedtek, mire kihívták rájuk a rendőröket. "Leszállítottak a gépről, nagyon udvariatlanul és megalázóan bántak velünk. Hat hitszónok bilincsbe verve. Szörnyű" - idézte a Guardian az egyik imámot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK