Szíriai nyomulás szakíthatja szét Libanont

2006.11.22. 13:23

A belviszály elmérgesedésével és a kormány bukásával, illetve előre hozott választások kiírásával is fenyeget az újabb libanoni politikai gyilkosság. A tét egyebek mellett a Szíria-ellenes kormány fennmaradása és Rafik Hariri volt kormányfő gyilkosainak felelősségre vonása. A merénylet - amely mögött sokan megint Szíriát sejtik - várhatóan befolyással lesz az iraki rendezés folyamatára is.

Bombaként robbant Libanonban az egyik jelentős keresztény politikus keddi meggyilkolása. A BBC helszíni tudósítása szerint már régóta volt valami a levegőben. A feszültség tapintható volt, az újságok szerkesztőségi cikkeikben rossz előérzetről írtak, az utcákon járőröző libanoni katonák is óvatosabbak voltak a szokottnál. Senki sem számított azonban politikai gyilkosságra, amelyhez hasonló már közel egy éve nem történt. Helyette tömegdemonstrációkról, ülősztrájkokról szóltak a beszélgetések. A 2005 eleje sokadik Szíria-ellenes libanoni közszereplő megölése egyre közelebb sodorja az országot a nyílt belső harcok felé, miközben a merénylet hullámai az iraki rendezés jövőjét is fenyegetik.

Pierre Dzsemájelt Bejrút egyik keresztény negyedében támadták meg ismeretlen fegyveresek. Előbb autójukkal hátulról belehajtottak a politikust szállító kocsiba, majd kiugrottak a járműből, és hangtompítós fegyvereikkel közvetlen közelről nyitottak tüzet a férfira. Dzsemájelt a fején és a testén érték a golyók, amelyek testőreit sem kímélték. Libanon egyik legbefolyásosabb politikuscsaládjának tagját halálosan megsebesítették, kórházba szállítása után meghalt.

A Szíria-ellenes politikai erők vezére, Szaad Hariri (a 2005 elején megölt Rafík Hariri volt kormányfő fia) egyből Szíriát vádolta meg a gyilkossággal. Dzsemájel és maronita keresztény pártjának dühös hívei kedden a Szíria-barátnak számító Emil Lahúd elnök palotájához próbáltak vonulni. A kórház közelében pedig - ahol a politikus meghalt - összecsapás is kialakult a rendőrök és a tüntetők között.

A merénylet rosszabbkor nem is jöhetett volna a politikai feszültségtől amúgy is túlfűtött országban, ahol a Damaszkusz-párti ellenzék és a Szíria-ellenes kormányzó politikai erők között folyik ádáz küzdelem. Ennek tárgya többek között az a kormánydöntés, amely zöld utat adott egy nemzetközi törvényszék felállásához. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is támogatott bíróságon a 2005. februári Hariri-gyilkosság gyanúsítottai ügyében járnának el.

De ez is csak olaj volt a tűzre, miután előzőleg hat Szíria-barát politikus is távozott a kabinetből, mivel nem tudtak egyezségre jutni a Hezbollah azon követelésének teljesítésében, hogy nagyobb szerepet kapjon az egységkormányban. A síita szervezet azzal fenyeget, hogy ha követeléseit nem teljesítik, akkor előre hozott választásokat erőszakol ki. Ettől már nincs is túl messze.

A libanoni alkotmány értelmében ugyanis a 24 tagú kormány addig működőképes, amíg a kormánytagok kétharmada hivatalban marad. A hat miniszter kiválásával és Dzsemájel meggyilkolásával azonban már csak egy kormánytagnak kell távoznia vagy alkalmatlannak válnia feladatára, hogy megdőljön a kabinet, és új választásokat kelljen kiírni. A keresztény politikus megölése előtt nem sokkal egy másik kormánytag, Michel Pharaon országgyűlési ügyek miniszterének irodájára adtak le lövéseket. Akkor senki sem sérült meg.

Szaad Hariri szerint Damaszkusz mindent megpróbál, hogy megakadályozza az ENSZ által is támogatott törvényszék felállítását. A világszervezet korábban lefolytatott vizsgálata számos magas rangú libanoni és szíriai vezetőt is gyanúsnak talált a Hariri-gyilkosságban.

A merénylet Libanon határain kívül is éreztetheti hatását. Az USA vezetése jelenleg éppen azon tanakodik, hogy bevonja-e az iraki rendezésbe Szíriát (és Iránt), de a gyilkosság azok szavát erősíthetik - például Dick Cheney alelnökét -, akik ellenzik ezt. Maga George Bush azt mondta a gyilkossággal kapcsolatban, hogy az USA támogatja a libanoni kormányt a szíriai és iráni befolyás elleni küzdelmében. Jack Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete viszont egyenesen arról beszélt, hogy a gyilkos lövések egy Irán és Szíria által a Hezbollahon keresztül tervezett puccs első lövései lehetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK