Vesztésre állunk az AIDS elleni harcban

2006.11.22. 10:53

Idén 4,3 millió embert fertőzött meg a HIV-vírus a UNAIDS jelentése szerint. A fertőzöttek száma világszerte eléri a 39,5 milliót, de az igazán aggasztó jelenség, hogy több olyan országban is megugrott a megbetegedések száma, ahol korábban sikerrel küzdöttek a kór ellen.

Aggasztóak a legfrissebb AIDS-világjelentésből kiolvasható folyamatok. A UNAIDS beszámolója szerint idén már 4,3 millió embert fertőzött meg a vírus, ami 400 ezerrel több, mint a két évvel ezelőtti új megbetegedések száma. A világon így, összesen már 39,5 millió HIV-fertőzött él.

Ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a betegség olyan országokban kapott új erőre, ahol korábban sikerrel kezdték meg visszaszorítását - írja a Guardian. Ilyen Uganda, amely az elmúlt évek afrikai mintaállamának számított, hiszen népszerűsítő kampányokkal és oktatással sikerült elterjeszteni az óvszerhasználatot.

Ehhez képest az elmúlt években jelentősen megugrott a fertőzöttek száma. A férfiak körében 1, a nőknél 2 százalékkal emelkedett a HIV-betegek aránya.

A brit lap szerint az emelkedés okai nem tisztázottak, de része lehet benne annak is, hogy az óvszerhasználatot korábban támogató kormányzat, az amerikai AIDS-politika mögé állt és védekezés helyett az önmegtartóztatást kezdte népszerűsíteni. Csakhogy - írja a Guardian - sok nő nincs abban a helyzetben, hogy nemet mondhasson férjének.

Más, sajátos példák is akadnak. Kenyában például csak azért sikerül tartani a HIV-fertőzöttek arányát, mert magas a betegek közötti halálozási ráta. Az Egyesült Államokban nem tudják visszaszorítani a betegséget, míg Nagy-Britanniában kifejezetten emelkedés van a megbetegedések számában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK