Beintett Varsó az EU-orosz megállapodásnak

2006.11.23. 15:33

Vétót emelt Lengyelország az EU és Oroszország közti partnerségi tárgyalások megkezdése elé, ami az unió országainak hosszú távú energiaellátását biztosíthatná. Lengyelországnak egy orosz gazdasági vétóval van problémája.

Az Európai Unió csütörtökön nem tudta rávenni Lengyelországot arra, hogy álljon el attól a vétójától, amelyet az EU és az Oroszország közötti partnerségi tárgyalások megkezdése ellen emelt.

Varsó azért élt vétójogával, mert Moszkva betiltotta az Oroszországba irányuló lengyel mezőgazdasági termékek exportját. A lengyel kormány szerint az orosz embargó mögött politikai megfontolások húzódnak meg, miközben a tiltás egy év alatt 400 millió dolláros exportkiesést okozott Lengyelországnak.

Egy lengyel diplomata azonban jelezte: van még idő a további egyezkedésekre, az ügy még nem zárult le.

Más bajuk is van

Bár a lengyelek a mezőgazdasági embergóra hivatkozva vétóztak, a Guardian a hét elején egy cikkében azt írta, hogy a lengyel tiltakozás igazi oka az EU és Oroszország között készülő hosszú távú energiapolitikai megállapodás.

Eddig ugyanis a legnagyobb nyugat-európai fogyasztókhoz áramló gáz kereskedelmét lengyel vezetékeken keresztül bonyolította le Moszkva. Az új megállapodás értelmében azonban ez megváltozhat, így Lengyelország elveszítheti stratégiai helyzetét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK