Afrikáig nyúlnak a Siemens-botrány szálai

2006.11.24. 11:39

A korábbi nigériai elnököt is megvesztegette a Siemens német lapártesülés szerint. A különböző Siemens-ügyletekkel kapcsolatban vizsgálatok már Ausztriában, Svájcban, Görögországban, Olaszországban és Magyarországon is folynak.

Egészen Afrikáig terjednek a Siemens-megvesztegetési botrány szálai pénteki müncheni sajtóértesülések szerint. A Süddeutsche Zeitung azt írta pénteki számában: a pénzek hűtlen kezelésével vádolt alkalmazottak egyike beismerte, hogy a Siemens évekkel ezelőtt megvesztegette a korábbi nigériai elnököt, Sani Abachát. A szóban forgó alkalmazott az idézett források szerint azt állította, hogy Afrikában - továbbá a világ más térségeiben - csakis megvesztegetési pénzek kiutalásával lehetett megrendelésekhez jutni.

A múlt hét közepén kitört botrány egyre nagyobb méreteket ölt, immár nemcsak a feketén kiutalt pénzek nagyságát tekintve, hanem földrajzi méretekben is. Eddig ugyanis csupán arra derült fény, hogy a világ egyik leghíresebb vegyesipari, illetve elektronikai cége európai országokban, köztük Magyarországon keveredett gyanúba. Ami pedig a külföldi bankszámlákra átutalt megvesztegetési pénzeket illeti, azok összege a kezdeti húszmillió euróról egy hét alatt több mint kétszázmillióra emelkedett.

A különböző Siemens-ügyletekkel kapcsolatban vizsgálatok folynak Ausztriában, Svájcban, Görögországban, Olaszországban és Magyarországon is. A Siemens hat jelenlegi, illetve korábbi alkalmazottja van vizsgálati fogságban, köztük a megvesztegetést beismerő vállalati képviselő. A gyanúsítottak száma ugyanakkor tíz és húsz között mozog.

A cég szóvivője csütörtökön első alkalommal nyilatkozott a Siemens vezetőjének az ügyben betöltött szerepéről. Szerinte az igazgatótanács elnökét, Klaus Kleinfeldet első ízben idén januárjában tájékoztatták arról, hogy a konszernnél állítólag megvesztegetések történtek. Az elnök korábban nem tudott erről - állította a szóvivő, hozzátéve, hogy Kleinfeld belső vizsgálatot rendelt el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK