Az ausztrálok maradnak Irakban

2006.11.24. 7:20

A csütörtöki, 160 halálos áldozattal járó bagdadi merénylet után sem tervezi az ausztrál kormány, hogy kivonja csapatait Irakból. John Howard ausztrál kormányfő szerint ez a terroristák győzelmét jelentené.

John Howard ausztrál kormányfő szerint a koalíciós erők Irakból való idő előtti kivonásának  katasztrofális következményei lennének és a terroristák győzelmét jelentené. Mindezt a csütörtöki, 160 halálos áldozattal járó bagdadi merénylet után mondta az ausztrál miniszterelnök.

"Miután semmit nem fejeztünk be, minden eddigi erőfeszítés hiábavalóvá válna és a terroristák győznének. Mindennek beláthatatlan következményei lennének számunkra" - szögezte le Howard, aki elismerte: Irak "nagyon rossz időszakot él át". Ugyanakkor megerősítette: továbbra is meggyőződése, hogy jó döntést hozott az ausztrál kontingens iraki küldetésével, még akkori is, ha nem találtak az országban egyetlen tömegpusztító fegyvert sem. Ausztrália jelenleg 1400 katonát állomásoztat Irakban, feladatuk kizárólag a helyi biztonsági erők kiképzése.

KAPCSOLÓDÓ CIKK