Nem tudni biztosan, ki, hol, mikor, miért, és hogyan mérgezte meg Alexander Litvinyenko egykori orosz hírszerzőt. Az exkém csütörtök éjjel halt bele a feltételezett mérgezésbe. A legfrissebb eredmények szerint a férfit radioaktív polóniummal mérgezték meg. Azt azonban még találgathatják, hogy ki és miért végzett a férfival. A háttérben a Kreml és a Putyin által elűzött oligarchák közötti harc, a csecsen konfliktus és a véres Moszkvai lakótömb-robbantások árnya sejlik fel. Maga Litvinyenko is a Kremlt gyanúsította meg halálos ágyán, de közölte, "nem tudnak mindekit elinténzi". Putyin tagadja a vádakat.

Csak a rejtély biztos Alexander Litvinyenko volt orosz kém halálával kapcsolatban. A 43 éves férfi csütörtök éjjel hunyt el egy londoni kórházban, körülbelül három héttel azután, hogy megkapta a brit állampolgárságot és feltehetően megmérgezték. Litvinyenko csütörtök este, nem sokkal fél tíz előtt hunyt el. Előzőleg szerdán szívrohamot kapott, utána már csak lélegeztető géppel tudták életben tartani. A férfi 2001 óta élt Londonban, előzőleg a KGB, majd annak utódszervezete, az FSZB alkalmazásában állt, és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben vett részt.

Továbbra sem világos, hogy ki, hol, miért, és pontosan mivel étette meg a volt KGB-s tisztet, csak feltételezések vannak erről. Kollégái és barátai szerint a férfi a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való szembenállás áldozata lett. Utolsó szavaival - barátja Andrej Nyekraszov filmes szerint - ő maga is a Kremlt tette felelőssé a mérgezésért. "Kicsináltak a szemetek... De nem tudnak mindekit elinténzi" - suttogta állítólag a volt kém. Mérgezésének indítékát a saját könyvében leírtakban találta meg.

Még egy Putyin-kritikus

Az Oroszország felrobbantása: terror belülről című könyvben Litvinyenko azt állítja, hogy az 1999-es moszkvai tömbházrobbantásokban vastagon érintett volt az orosz titkosszolgálat, és ezek az események röpítették a hatalom csúcsára Vlagyimir Putyint. (A könyvből film is készült, a költségvetéshez komoly összegekkel járult hozzá Borisz Berezovszkij orosz oligarcha.) Másik könyvében, A ljubjankai bandában azzal vádolja Putyint, hogy FSZB-sként maga is részt vett a szervezett bűnözésben. Litvinyenónak

A filmes állítása szerint - aki halála előtt naponta többször is meglátogatta Litvinyenkót - barátjával már Anna Politovszkaja szeptemberi megyilkolása után - az újságírónő emlékére a Westminster apátságban tartott megemlékezésen - is arról beszéltek, hogy újabb hasonló gyilkosság várható. Politovszkaja is Putyin ismert kritikusai közé tartozott. Az újságíró számos leleplező jellegű cikket írt az orosz kormányzat csecsenföldi tevékenységéről. Maga Litvinyenko a nő halálának körülményeit vizsgálta.

Az exkém állítólag filmes barátját is óvta, hogy ne menjen vissza Oroszországba, "különben te leszel a következő". Nyekraszov úgy véli, azok, akik a mérgezést elrendelték, bármit megtehetnek, így azt is, hogy olyan mérget adjanak be, ami szadista módon okoz lassú és látványos halált.

Polónium 210

A Scotland Yard pénteken bejelentette, hogy Litvinyenko otthonában és egy általa látogatott japán étteremben is rádioaktív polónium nyomaira bukkantak, ami megmagyarázhatja a volt kém halálát. A vizsgálatok szerint a polónium nyomait kimutatták Litvinyenko vizeletében is és az orvosok szerint kizárható, hogy ez természetes forrásból származott volna.

Ezt a felvetést szombaton megerősítette a Times-nak egy magas rangú brit kormányzati tisztviselő. Litvinyenkót "polónium 210-es radioaktív anyaggal mérgezték meg, és más meg nem nevezett bizonyítékok is arra utalnak, hogy a gyilkosságot külföldi ügynökök hajtották végre" - idázte a brit lap. Az illetékes szerint a mérgezés "államilag támogatott terrorizmus nyomait mutatja". 

Pat Troop, a brit közegészségügyi szolgálat (HPA) vezetője szerint az exkém szervezetében talált nagy mennyiségű polónium azt jelzi, hogy az áldozat vagy élelemmel elfogyasztotta azt, vagy belélegzete, esetleg egy seben keresztül került a véráramba. Brit szakemberek úgy vélik, hogy a dózist "jól számolták ki", mivel a túladagolás azonnali halált okozott volna, a túl kicsi viszont nem lett volna halálos. Ez arra utal, hogy "jól képzett volt az (vagy azok), aki a mérgezést megszervezte". A HPA illetékesei most számítógépes modellezés segítségével azt próbálják megállapítani, mikor került a gyilkos anyag a szervezetbe.

A brit rendőrség szakértői és a hadsereg sugárzási szakemberei öt helyen keresik a sugárzó anyag nyomait. Ezeket eddig Litvinyenko észak-londoni házában, egy a szusibárban és abban a szállodában mutatták ki, amelyeket az elmúlt időszakban felkeresett. A szakemberek nyomoznak két londoni kórházban is, ahol az exkémet ápolták.

A polóniumot lengyel származású Marie Curie fedezte fel 1898-ban. Mérgező hatást csak a véráramba kerülve fejt ki. Ellenanyaga nincs.

Gyanús tea

Ugyancsak bizonytalan, hogy hol és mikor történt a mérgezés. Az eddigi feltételezések szerint november 1-én hajthatták végre. Aznap az exkém egy olasz kutatóval találkozott, akitől állítólag megkapta Politovszkaja vélt gyikosanianak neveit, és egy olyan dokumentumot is látott, amin saját neve (Litvinyenkóé) is szerepelt mint célpont. Rajta kívül két orosz ismerősével teázott. A volt kém barátai elsősorban ezt a két férfit gyanúsítják a tett végrehajtásával.

Egyikük, Andrej Lugovoj, aki maga is egykori KGB-s, azonban azt állítja, hogy amikor találkoztak, Litvinyenko semmit nem evett vagy ivott, és tagadja, hogy ő vagy társa mérgezte volna meg a kémet. A férfi kész arra, hogy Londonba utazzon és vallomást tegyen a nyomozóknak - mondta el Moszkvában a Timesnak. Lugovoj szerint Litvinyenkóval üzleti kapcsolatban álltak, Londonban az ominózus teázás előtt is találkoztak, és megvan a saját elmélete arra, hogy ki állhat a feltételezett gyilkosság mögött, amelyben az orosz és a brit titkosszolgálat is érintett. Erről azonban csak a brit hatóságoknak akar részletesebben beszélni.

"Az Isten bocsássa meg önnek, amit tett"

Az exkém 48 órával halála előtt búcsúlevelet is diktált. Szóvivője és barátja, Alex Goldfarb ezt pénteken olvasta fel újságíróknak a kórház előtt."Ön nem tiszteli az életet, a szabadságot, és a civilizáció semmilyen értékét. Méltatlannak bizonyult hivatalára, a civilizált emberek bizalmára. Önnek sikerülhetett elhallgattatnia engem, de a hallgatásomnak ára van. Ön megmutatta, hogy valóban olyan barbár és kegyetlen, mint amilyennek legádázabb bírálói leírják. Sikerülhetett elhallgattatnia egy embert, de a világméretű tiltakozás, Putyin úr, élete végéig visszaharsog majd a fülében. Az Isten bocsássa meg önnek, amit tett, de nemcsak velem, hanem hőn szeretett Oroszországunkkal is" - áll a levélben, amelyet Litvinyenko felesége jelenlétében írt alá. Nem csak Litvinyenko és barátai vélik azonban azt, hogy a Kreml áll a háttérben.

Borisz Berezovszkij orosz multimilliomos üzletember - aki maga is meglátogatta a volt kémet - szintén így gondolja, sőt közölte: alig várja, hogy a nyomozók őt is kihallgassák. Dennis MacShane volt brit nemzetközösségi miniszter szerint nekik is voltak infomrációik egy orosz szervezkedésről. Mások azt gondolják, hogy a gyilkosság egy újabb fejezete a Putyin-kormányzat és egy csoport rendkívül gazdag és hatalmas, jó külföldi kapcsolatokkal rendelkező ember között dúló kiterjedt háborúnak. A Kreml tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz.

Putyin tagad

Az ügyben megszólalt maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki elutasította a vádakat. Putyin erről Helsinkiben, az Európai Unió és Oroszország csúcstalálkozója alkalmával beszélt egy sajtótájékoztatón. Az elnök szerint a brit orvosi jelentések nem mutatták ki, hogy a halál "erőszak következménye volt, ez nem erőszakos halál, ezért nincs alapja a spekulációnak". Putyin provokációnak minősítette, hogy Litvinyenko őt vádoló nyilatkozatát a halál bekövetkezte után hozták nyilvánosságra, de felajánlotta, hogy Oroszország segít a volt kém halálának kivizsgálásában.

A felételezett mérgezést a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya vizsgálja mint rejtélyes halálesetet. Nem kizárt azonban, hogy a körülmények örökre homályban maradnak. A nyomozók szerint Litvinyenko halálával már nem jutnak további információkhoz arról, hogy merre járt és kivel találkozott a mérgezéses tünetek megjelenése előtti utolsó 72 órában.

[origo]/MTI