Több mint 200 halott az iraki vérfürdőben

2006.11.24. 12:24

Kétszáz fölé emelkedett a csütörtöki bagdadi mészárlás áldozatainak száma. A 257 sebesült közül sok állapota súlyos. Bagdadban kijárási tilalom van. Az erőszak pénteken is folytatódott.

Kétszázkettő az csütörtöki szadrvárosi robbantásos merényletek halálos áldozatainak száma - közölték az iraki hatóságok, miközben Irán azzal vádolta meg az Irakot megszállva tartó amerikai erőket, hogy nem tesznek semmit az erőszak megfékezéséért. Csütörtök este a hatóságok még 161 halálos áldozatról számoltak be. A sérültek száma maradt 257, de kórházi források szerint sok sérült állapota nagyon súlyos, így a halottak száma még mindig nőhet.

A vérengzés előzménye, hogy szunnita lázadók aknavetőkkel támadták a síiták lakta bagdadi negyedet, és felrobbantottak ott öt robbanószerrel teli gépkocsit. Az áldozatok emlékére gyászmenetek indultak el péntek reggel Szadrvárosból a 160 kilométerre délre fekvő Nedzsef síita szent városba, ahol az áldozatokat eltemetik.

Bagdad többi részén továbbra is érvényben maradt a csütörtökön elrendelt 24 órás kijárási tilalom, és lezárták a bagdadi nemzetközi repülőteret is az utasforgalom elől. Ugyancsak lezárták Bászra repülőterét és kikötőit. Núri al-Máliki iraki kormányfő, aki maga is a síita közösséghez tartozik, parancsot adott a rendőrségnek a gyászmenetek szigorú őrzésére.

Pénteken is folytatódott az erőszak. Iraki felkelők felrobbantották a Muktada asz-Szadr vezette radikális síita mozgalom székhelyét a Bagdadtól északnyugatra fekvő Baakúbában - közölte a rendőrség.

"A felkelők először felgyújtották, majd dinamittal felrobbantották az épületet" - közölte a baakúbai rendőrség képviselője. A támadásban senki nem sérült meg. Néhány órával az épület felrobbantása előtt amerikai és iraki erők letartóztatták a síita mozgalom központi hivatalát felügyelő öt őrt.

Muktada asz-Szadr mozgalma közben azzal fenyegetett, hogy visszavonul a kormányból és a parlamentből, amennyiben Núri al-Máliki iraki miniszterelnök elmegy a George W. Bush amerikai elnökkel november végére egyeztetett találkozóra Jordániába. Szadr mozgalmának hat tagja vesz részt az iraki kormány munkájában, és 30 képviselője van a 275 fős parlamentben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK