Levágott fejekkel bizonygatja jóságát a drogbanda

2006.11.24. 16:49

Féloldalas újsághirdetésben bizonygatja az állam felé irányuló szeretetét egy mexikói drogkereskedő banda. A véres bűncselekményeket elkövető társaság azt állítja magáról, hogy az emberrablások és a bűn ellen küzd, és a valódi bűnözők a rivális bandák.

"Létünk egyetlen célja országunk szeretete, és nem hagyjuk, hogy népünk méltóságát megtapossák" - áll abban a féloldalas újsághirdetésben, amelyet egy mexikói drogkereskedő banda jelentetett meg az ország nyugati részén fekvő Michoacan tagállam több lapjában. A banda a hirdetésben azt bizonygatja, hogy ők valójában a bűnözés, emberrablások, rablótámadások és metamfetaminkereskedelem ellen küzdenek.

Pedig a magát csak A család-nak nevező társaság a feltételezések szerint kapcsolatban áll az úgynevezett Öbölmenti drogkartellel, és számos véres támadás mögött is ők állnak. Legutóbb szeptember 6-án hallattak magukról, amikor a banda fegyveres tagjai öt emberi fejet hajítottak be egy bárba Uruapanban.

A hirdetésben azonban rivális társaságokra: a Milenio kartellre és a "30-ak bandájára" kenik a bűnt és az erőszakot, "akik az 1980-as évektől napjainkig terrorizálják az államot". A társaság hadban áll a Milenio kartellel, amely a Sinaloe kartell szövetségese. A hirdetésben furcsa módon a hamisított borok elleni fellépést is beígérik a drogkereskedők, akik feltehetően az emberek szimpátiáját akarják megnyerni a több lapban elhelyezett reklámmal, illetve az állam fővárosában, Moreliában terjesztett szórólapokkal.

Nem ez az első alkalom, hogy a banda arról igyekszik meggyőzni az embereket, hogy ők a jó fiúk. A szeptember 6-án a bárba behajigált levágott fejeken is üzeneteket helyeztek el: "A család nem pénzért öl. Nem gyilkol nőket. Nem gyilkol ártatlan embereket, csak azokat, akik rászolgáltak a halálra".

A drogkereskedelemről hírhedt térségben több tucat rendőr és bűnöző vesztette életét az utóbbi hónapokban kialakult harcokban. A bandák közötti és azokon belüli összecsapásokat a több vezető drogkereskedő bebörtönzése nyomán kialakult hatalmi űr váltotta ki - írja az International Herald Tribune.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK