A legfelsőbb bíróság hétfői döntése nyomán megszületett végleges választási eredmények szerint Joseph Kabila jelenlegi államfő nyerte meg az elnökválasztást a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Forrás: EPA
Joseph Kabila

Miután a legfelsőbb bíróság alaptalannak találta a vesztes Jean-Pierre Bembának a választáson elkövetett csalással kapcsolatos vádjait és elutasította panaszát, hivatalosan is Kabilát nyilvánította győztesnek az elnökválasztáson. A bíróság megerősítette a független választási bizottság által előzetesen kihirdetett eredményeket, miszerint a választás október 29-én megrendezett második fordulójában Kabila a szavazatok 58,05 százalékát szerezte meg, míg ellenfelére - a lázadóvezérből lett alelnökre - a voksok 41,95 százalékát adták le.

Az egykori belga gyarmatot sújtó több évtizedes önkényuralom és káosz korszaka után a lakosság most szavazhatott először az általános választójog alapján közvetlenül az elnökre. A 35 éves Kabila, aki 2001-ben apja meggyilkolása után kinevezéssel került az ország élére, várhatóan december 6-án teszi le a hivatali esküt.