Fogolycsere, kivonulás, telepfelszámolások - ezek szerepelnek az Ehud Olmert izraeli kormányfő által hétfőn ismertetett elképzelések között. Olmert szerint az izraeli engedmények jó alapot jelenthetnek egy hosszú távú békemegállapodásra a palesztinokkal. Az erőszak kiújulása esetén viszont szörnyű következményekkel fenyegetett.

Izrael hajlandó kivonulni több palesztin területről a békéért cserébe és hajlandó tárgyalni a fogolycseréről - jelentette be hétfőn Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. Izrael hajlandó szabadon engedni sok palesztin foglyot, köztük régóta bebörtönzötteket is, azért az izraeli katonáért cserébe, akit palesztin fegyveresek a Gázai-övezetből izraeli területre behatolva hurcoltak el júniusban - mondta.

Olmert szerint az izraeli elképzelések között szerepelnek telepfelszámolások, palesztin foglyokra érvényes amnesztia, illetve nagyobb területek átengedése a palesztin lakosságnak. Izrael ezen kívül enyhítené a megszállt területekkel szemben alkalmazott korlátozásokat is.

A tárgyalásra bocsátott engedmények jó alapot jelenthetnek a hosszú távú békés együttéléshez - mondta Olmert. Megjegyezte ugyanakkor azt is: ha a vasárnap óta érvényben lévő - már megsértett - tűzszünetet újabb erőszakhullám töri meg, annak szörnyű következményei lesznek.

Olmert kifejezte reményét, hogy felújíthatják az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, amelyek eredményeképpen megalakulhatna a palesztin állam Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Részben új

Az Olmert által ismertetett izraeli elképzelések csak részben újak, van ugyanakkor olyan elemük is, amellyel Izrael kifejezetten enged a palesztinoknak. A kivonulás és a telepfelszámolás tulajdonképpen az év eleje óta kómában fekvő Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök politikájának folytatása.

Saron tavaly hirdetett Izrael számára jelentős területvesztéssel járó politikát, ami a heves ellenkezések dacára sikeres volt Izraelben. Ezt mutatja, hogy Saron pártja, a Kadima a miniszterelnök kórházba kerülése után is könnyen nyerte az izraeli választásokat.

A korábbi izraeli állásponthoz képest enyhülés ugyanakkor, hogy Olmert kilátásba helyezte a pár hónapja még határozottan elutasított fogolycsere lehetőségét.

[origo]/MTI