Ellenzékbe vonul a kongói vesztes

2006.11.28. 22:07

A kongói elnökválasztás vesztese, Jean-Pierre Bemba elfogadta a szavazás eredményét, és a béke megőrzése érdekében ellenzékbe vonul - derült ki Bemba keddi közleményéből. A politikus ugyanakkor továbbra is kitart amellett, hogy Joseph Kabila hivatalban lévő elnök csalással szerezte meg a győzelmet.

"Mély csalódást és dühöt érzek amiatt, ahogyan a legfelsőbb bíróság az elnökválasztás második fordulójának vitatható eredményeit kezelte" - fogalmazott Bemba a "nemzethez intézett üzenetében". "A nemzet felsőbb érdekeire való tekintettel és a béke megőrzése ... érdekében azonban Istenre és a nemzetre esküszöm, hogy erős politikai ellenzékben folytatom a küzdelmet a változásért" - tette hozzá. Diplomaták és megfigyelők attól tartottak, hogy a hétfői bírósági döntés miatt ismét kiújulhatnak az összecsapások a két rivális politikus katonái között.

A Kongói Demokratikus Köztársaságot 1998 és 2003 között sújtó, négymillió áldozatot követelő polgárháborút követő békefolyamatban mérföldkőnek számít az általános választójog alapján megrendezett első közvetlen elnökválasztás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK