Indítás közben robbant fel a Kasszám

2006.11.29. 0:24

Felrobbant egy rakéta indítás közben, melyet palesztin fegyveresek akartak kilőni a Gázai övezet északi részén kedden, anélkül, hogy emberéletben vagy anyagiakban veszteségeket okozott volna - közölték palesztin biztonsági illetékesek.

Izrael és a Palesztin Hatóság között vasárnap hajnalban tűzszünet lépett életbe a Gázai övezetben, de palesztin radikálisok azóta is több rakétát lőttek ki izraeli területre. A kedd esti robbanás dörejét Gáza városában, a palesztin hírszerzés központjában is lehetett hallani - közölte egy biztonsági forrás. A palesztinok először attól tartottak, hogy izraeli támadás történt, de később kiderült, hogy nem erről van szó. A rakéta kilövését egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Néhány órával korábban Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah mozgalmának fegyveres szárnya magára vállalta egy rakéta kilövését a Gázai övezet északi részéből az izraeli Szdérót városára. A rakéta nem okozott sebesüléseket.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök korábban csalódottságának adott hangot afelett, hogy a palesztinok a tűzszünet ellenére folytatják a rakétatámadásokat, de kijelentette, hogy Izrael önmérsékletet fog tanúsítani.

Palesztinok a "tűzszünet szellemének" megsértésével vádolták Izraelt, amiért folytatja a palesztin fegyveresek ciszjordániai rejtekhelyei elleni támadásokat, és hétfőn ezek során megölt egy palesztint, egy olyan területen, amelyre nem terjed ki a tűzszünet hatálya.

George Bush amerikai elnököt szerdán a térségbe várják, ahol Jordániában iraki és más közel-keleti vezetőkkel fog tárgyalni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK