A Hágai Nemzetközi Törvényszék kórházba szállíttatta szerdán Vojislav Seselj szerb ultranacionalista politikust, mert november 10-e óta tartó éhségsztrájkja immár súlyos veszélyt jelent az egészségére - közölte Refic Hodzic, a törvényszék szóvivője.

Seseljt a scheveningeni börtönkomplexum kórházába szállították át, hogy egészségi állapotát folyamatosan ellenőrizzék és szükség esetén az orvosok közbeléphessenek. A szóvivő elmondta, hogy a táplálkozás és a gyógyszerek elutasításával Seselj súlyos veszélynek tette ki egészségét.

Az 52 éves politikus a legerősebb szerb parlamenti párt, a Szerb Radikális Párt elnöke, és ő vezeti pártja listáját a jövő januárra kiírt szerbiai parlamenti választáson. A Hágai Nemzetközi Törvényszéken hétfőn kezdődött meg a pere, de nem jelent meg a tárgyaláson arra hivatkozva, hogy túl gyengének érzi magát.

Forrás: EPA

Vojislav Seselj 1991-ben, Vukovarban

A bírók Seselj távollétének megállapítása után úgy döntöttek, hogy nem védheti magát, a kirendelt ügyvédnek kell képviselnie a háborús bűnökkel vádolt politikust a tárgyaláson. Seselj az éhségsztrájkkal éppen a védelmére hivatalból kirendelt ügyvédek ellen tiltakozik.

Seselj 2003 februárjában önként adta fel magát, de ártatlanságát hangoztatta, megkérdőjelezte a törvényszék legitimitását és fogadkozott, hogy a pert cirkusszá változtatja. A politikus ellen kilenc pontban emeltek vádat a Jugoszlávia felbomlásakor kirobbant háború és az etnikai tisztogatás során elkövetett bűncselekményekért. A Horvátországban, Boszniában és a Vajdaság területén 1991 és 1993 között elkövetett, emberiesség elleni bűntettekkel, polgári lakosok elűzésével vádolt Seseljt a törvényszék életfogytiglani börtönre ítélheti.