Nyolc tárgyalási fejezet felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság az uniós csatlakozásra váró Törökországgal szemben - jelentette be szerdán az EU bővítési biztosa. A komoly vitát kiváltó javaslat oka, hogy Törökország az EU követelése ellenére sem hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit a ciprusi görögök előtt. A javaslatról december 11-én döntenek az EU külügyminiszterei.

Az Európai Bizottság megbüntetné Törökországot, amiért Ankara nem hajlandó továbbra sem megnyitni a török kikötőket és repülőtereket a ciprusi görög hajók és légijárművek előtt. A bizottság a 35-ből 8 tárgyalási fejezet felfüggesztését javasolja - jelentette be Oli Rehn bővítési biztos. A bizottság indítványáról az EU külügyminiszterei döntenek december 11-i találkozójukon.

A javaslat komoly vitát váltott ki az EU-tagok között. Tony Blair brit miniszterelnök szerint hiba ilyen negatív jelzést küldeni Törökországnak, amely eddig mindössze egy tárgyalási fejezetet zárt le. A brit kormány mindössze három fejezetben szigorítana a török kormánnyal szemben. Franciaország és Németország azonban a bizottság elképzeléseinél is szigorúbb fellépést tart szükségesnek. Angela Merkel német kancellár például ismét felvetette, hogy teljesjogú tagság helyett különleges partnerséget kell ajánlani a törököknek.

A bizottsági bejelentést a török kormány felháborodással fogadta. "Egy ilyen döntés elfogadhatatlan" - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török kormányfő. A török kormány egyik tanácsadója pedig kijelentette, hogy Ankara jogai korlátozásának tekinti az uniós követelést és a bizottsági javaslatot.

Nem is jöhetett volna rosszabbkor az uniós bejelentés - értékelte a helyzetet a Guardian. A brit lap szerint elhibázott volt az Európai Bizottság időzítése. A bejelentést ugyanis eredetileg december 6-ára tervezték, jelen helyzetben azonban pont akkor fenyítették meg Törökországot, mikor a pápa négy napos látogatását tölti az országban.

Ez azért jelent problémát, mert Erdogan török kormányfő eredetileg nem akart találkozni a pápával, mivel XVI. Benedek korábban ellenezte a török uniós csatlakozást. A pápa és a török kormányfő közti keddi találkozó végül azután jöhetett létre, hogy XVI. Benedek támogatásáról biztosította Törökország EU-csatlakozását. A Guardian szerint azonban szerencsétlen helyzet, hogy a pápai bejelentés után 24 órával az EU teljesen eltérő helyzettel szembesítette Ankarát.