Két brit utasszállítón is sugárzó anyag nyomait mutatták ki a Scotland Yard szakértői. A nyomozók Alekszander Litvinyenko orosz exkém halálának ügyében nyomozznak, akivel sugárzó anyag végzett. A hatóságok és a British Airways légitársaság most azokkal az emberekkel akar kapcsolatba lépni, akik ezeken a gépeken utaztak az október végi időszakban. Több tízezer emberről van szó.

A British Airways légitársaság két repülőgépén is kimutatták sugárzó anyag nyomait a Scotland Yard nyomozói, akik a polónium 210-es radioaktív izotóppal Londonban megölt egykori orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko halálának körülményeit vizsgálják. A légitársaság több tízezer utassal próbál kapcsolatba lépni.

A brit belügyminisztérium és a BA szerda este közölte hogy összesen három repülőgépet vizsgáltak. Az egyik gép éppen Moszkvában volt, a másik kettő a londoni Heathrow repülőtéren. A három európai útvonalakon közlekedő, Boeing 767-es október 25-e és november 29-e között London Heathrow, valamint Moszkva, Barcelona, Düsseldorf, Athén, Larnaca, Stockholm, Bécs, Frankfurt, Isztambul, Madrid és Varsó között közlekedett, összesen 221 járaton 33 ezer utast szállítottak. A Scotland Yard és a BA most velük próbálja felvenni a kapcsolatot. A BA külön telefonszámot is megadott azoknak, akik az érintett járatokon repültek: (00 44) 191 211 3690.

Sugárzó anyag jelenlétét a Heathrow-n átvizsgált két gépen észlelték, de a British Airways szerint "nagyon alacsony intenzitású" sugárzásról van szó. A Moszkvában veszteglő Boeing vizsgálatára brit szakértők indultak a Domogyedovo repülőtérre. A gépeket szerdán kivonták a forgalomból, de a BA szerint a vizsgálat csak ezeket a repülőket érinti, az utazóközönséget veszélyeztető kockázat "alacsony".

Korábbi - nem megerősített - londoni sajtóértesülés szerint a Litvinyenko halálát okozó izotópot repülőgéppel, diplomáciai postazsákba rejtve csempészhették Oroszországból Nagy-Britanniába.

A British Airwayst már a nyári csúcsidőszakban is komoly veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az utóbbi évek legnagyobb terrorriadója miatt. A merényletsorozat tervének leleplezése után elrendelt biztonsági szigorítások első napjaiban összeomlott a Heathrow forgalma, a British Airwaysnek egy hét alatt 1280 járatát kellett törölnie. A kár összértéke elérte a 100 millió fontot.

Az orosz kém olasz kapcsolata is gyanús

Litvinyenko múlt csütörtöki halálát az eddigi vizsgálatok szerint polónium 210-es radioaktív izotóp okozta, amely valamiképp a 2000-ben Londonba szökött hírszerző tiszt szervezetébe került. Litvinyenko és olasz kapcsolata, Mario Scaramella november 1-jén találkozott a londoni Piccadilly egyik szusi-éttermében; itt az olasz állítólag egy olyan listát adott át Litvinyenkónak, amelyen egykori KGB-s veteránok által meggyilkolni tervezett személyek neve szerepelt. Egyes brit lapok szerint Litvinyenko ezen a listán saját nevét is viszontlátta.

Az exügynök e találkozó után betegedett meg. Nem megerősített londoni sajtóértesülések szerint halálos ágyán azt mondta: meggyőződése, hogy megmérgezésének elrendelői Scaramellával hajttatták végre a merényletet, jóllehet az olasz ezt határozottan cáfolja, sőt állítja, hogy az ő élete is veszélyben van. Scaramella, aki az egykori szocialista országok titkosszolgálatainak olaszországi tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság tanácsadója, Nagy-Britanniában tartózkodik rendőri védelem alatt. Rajta is orvosi vizsgálatot végeztek el, de ügyvédje szerint szervezetében nem találtak sugárzó anyagot. A Scotland Yard eddig öt londoni helyszínen mutatta ki a sugárzó polónium-izotóp nyomait, köztük abban a szusi-étteremben, amelyben Litvinyenko találkozott olasz kapcsolatával.