Az amerikai támadó egységek visszarendelése az iraki harctérről és aktívabb közel-keleti politika - ezek a javaslatok szerepelnek majd a New York Times szerint az iraki helyzetet vizsgáló kétpárti bizottság jövő héten megjelenő tanulmányában. A lap szerint a jelentés - amennyiben valóban a kiszivárgott információkat tartalmazza - dupla kudarcot jelent Bushnak.

A New York Times információi szerint az iraki támadó csapatok fokozatos visszavonását javasolja majd George Bush amerikai elnöknek az Iraqi Study Group nevű kétpárti bizottság. A lap szerint a bizottság tagjainak sikerült megállapodásra jutniuk arról, hogy kezdeményezik a csapatok visszavonását, ugyanakkor ennek ütemét nem kötik majd szigorú határidőhöz.

A bizottság március óta vizsgálja az iraki küldetés előtt nyitva álló lehetőségeket. A testület demokrata tagjai felvetették már az azonnali kivonulás lehetőségét is, erről azonban nem jutottak konszenzusra a tagok. A bizottság jövő héten küldi el végleges jelentését Bushnak.

A Times szerint a javaslatok között szerepel az is, hogy a csapatkivonást jövőre meg kell kezdeni. Az azonban nem világos, hogy az Irakban szolgálatot teljesítő támadó csapatok teljes kivonására vagy csak meghatározott iraki, illetve szomszédos államokban található támaszpontokra történő visszarendelésére tesznek-e javaslatot.

A Times szerint a jelentésben ezen kívül sürgetik majd azt is, hogy az amerikai diplomácia a jelenleginél sokkal több energiát fektessen a közel-keleti helyzet rendezésébe. A lap úgy tudja, belekerülhet a szövegbe az is, hogy az amerikai vezetőknek le kell ülniük tárgyalni Iránnal és Szíriával.

A jelentés érdekessége, hogy Bush elnök elutasító volt eddig mindkét kérdésben. Többször visszautasította már, hogy Iránnal vagy Szíriával tárgyaljon, a hét elején pedig azt is megerősítette, hogy nem szándékozik kivonni az amerikai csapatokat az iraki harctérről, "amíg a küldetést be nem fejezik".

A Times szerint a bizottsági jelentés kettős pofon lehet Bush számára. A pontos határidőket hiányoló demokratáknak egyértelmű siker, hiszen sikerült rávenniük a testület republikánus tagjait, hogy szálljanak szembe az elnöki politikával. A republikánusok pedig úgy tudnak kihátrálni a novemberi kongresszusi választások elbukásáért kárhoztatott Bush mögül, hogy nem adják fel egy az egyben korábbi álláspontjukat sem.