Nem számított Göncz Kinga külügyminiszter az amerikai elnök bejelentésére, miszerint az USA vezetése kezdeményezi az uniós tagállamokkal szembeni vízumkötelezettség eltörlését. A vízummentesség feltételei egyelőre nem tisztázottak, elképzelhető, hogy az amerikai kormány személyes adatokat kér a szabad utazásért cserében.

George Bush amerikai elnök a rigai NATO-csúcson bejelentette: a vízumkötelezettség eltörlését kezdeményezi valamennyi EU-tagország számára. Számunkra is meglepő fordulat volt George Bush bejelentése - mondta a bejelentés kapcsán Göncz Kinga.

Göncz Kinga szerint a bejelentéshez hozzájárult, hogy a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott országok többsége, azaz a visegrádi négyek és a balti államok együtt képviselték a vízumkötelezettség eltörlését célul kitűző álláspontot. Az Európai Bizottság is felvállalta, hogy ez egy uniós kérdés, amelyben ne lehessen különbség tagországok között.

"Úgy tűnik, ezzel a stratégiával láthatóan van remény arra, hogy az amerikai szenátusban valamiféle módosítás történhet a vízummentességi kritériumok terén" - fogalmazott Göncz Kinga. Megjegyezte, hogy egy ilyen elnöki mondat mögött nyilván vannak megfontolások, információk, amelyek alapján egy majdani szenátusi és képviselőházi szavazás is kedvező eredménnyel végződhet.

Arra az újságírói kérdésre, mennyiben segíti a vízumkötelezettség eltörlését Magyarország számára az, hogy Sólyom László köztársasági elnök szerdán visszaküldte az Országgyűlésnek az Egyesült Államokba utazók adatainak kezelésére vonatkozó megállapodás kihirdetését jelentő jogszabályt, Göncz Kinga közölte: őszintén reméli, hogy gyorsan megoldást sikerül találni erre a kérdésre, ami hosszú távon problémát jelenthet.

A vízummentesség körül azonban sok a bizonytalanság. A bejelentés kapcsán elhangzottak olyan vélemények, hogy az amerikai fél a beutazási feltételek szigorítása mellett adna vízummentességet. Ez jelentheti azt is, hogy az Egyesült Államok a jelenleginél több személyes adatot kér majd a területére látogatóktól, mint eddig, márpedig ez a kérdés korábban is komoly vitát váltott ki az EU és az USA között.