A szudáni elnök csütörtökön elutasította azt a javaslatot, hogy 1000 ENSZ-kéksisakost küldjenek a 7000 afrikai uniós békefenntartó megsegítésére Dárfúrba, meghiúsítva a közép-afrikai országban dúló válság megoldáshoz fűzött reményeket.

Forrás: EPA

Az afrikai vezetők ugyanakkor újabb félévre meghosszabbították az Afrikai Unió (AU) békefenntartó missziójának megbízatását - közölte csütörtökön újságírókkal Said Djinnit, az AU béke- és biztonsági biztosa. A békefenntartók megbízatása december 31-én jár le.

"Afrikai erőt akarunk" - közölte Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni államfő újságírókkal, miután távozott az Afrikai Unió zárt ajtók mögött tartott abujai tanácskozásáról. "Műszaki tanácsadást vagy pénzügyi támogatást elfogadhatunk az ENSZ-től, de nem ENSZ-katonákat" - tette hozzá.

Szudán, az ENSZ és az Afrikai Unió korábban elvben már megállapodott novemberben, hogy vegyes békefenntartó erőt hoznak létre, felcsillantva a reményt, hogy az ENSZ-katonákkal megerősített egységeknek sikerül megállítani az erőszakot Dárfúrban. A nyugat-szudáni tartományban szakértők becslése szerint a 2003 óta tartó konfliktusban 200 ezren haltak meg, és két és félmillión védtelenek a kormányerők, az őket támogató arab dzsandzsavid milíciák és a helyi lázadók között harcok kísérte erőszakkal szemben, amelyet az amerikai kormányzat népirtásnak minősített.