Megfertőzték az olasz Mario Scaramellát is polónium-210-zel a Sky News brit hírtelevízió szerint. Az olasz férfi november elején találkozott az egykori orosz titkos szolgálati tiszttel, Alekszandr Litvinyenkóval, aki A múlt héten meghalt a szervezetébe juttatott polónium miatt.

Az olasz Mario Scaramellát, aki november 1-jén Londonban találkozott a megmérgezett egykori orosz titkos szolgálati tiszttel, Alekszandr Litvinyenkóval, szintén megfertőzték polónium-210-zel - jelentette péntek délután a Sky News brit hírtelevízió. Litvinyenko meg nem erősített londoni sajtóértesülések szerint halálos ágyán azt mondta: meggyőződése, hogy megmérgezésének elrendelői Scaramellával hajtatták végre a merényletet.

Az olasz ezt határozottan cáfolta, sőt állította, hogy az ő élete is veszélyben van. Rajta is orvosi vizsgálatot végeztek el, de ügyvédje akkor azt közölte, hogy Scaramella szervezetében nem találtak sugárzó anyagot. Az egykori orosz titkos szolgálati tiszt, Litvinyenko múlt hét csütörtöki halálát az eddigi vizsgálatok szerint polónium 210-es radioaktív izotóp okozta, az anyag valamiképpen a 2000-ben Londonba szökött hírszerző tiszt szervezetébe került.

Litvinyenko és olasz kapcsolata, Mario Scaramella november 1-jén találkozott a londoni Piccadilly egyik szusiéttermében; itt az olasz állítólag egy olyan listát adott át Litvinyenkónak, amelyen egykori KGB-s veteránok által meggyilkolni tervezett személyek neve szerepelt. Egyes brit lapok szerint Litvinyenko ezen a listán saját nevét is viszontlátta. Az exügynök e találkozó után betegedett meg.

Scaramella, aki az egykori szocialista országok titkosszolgálatainak olaszországi tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság tanácsadója, Nagy-Britanniában rendőri védelem alatt tartózkodik. A Scotland Yard eddig öt londoni helyszínen mutatta ki a sugárzó polónium-izotóp nyomait, köztük abban az étteremben, amelyben Litvinyenko találkozott olasz kapcsolatával.