Ezer áldozata is lehet a Durian tájfunnak

2006.12.03. 9:14

Akár ezer áldozata is lehet annak a tájfunnak, amely csütörtökön csapott le a Fülöp-szigetek keleti részére. A szélvihar okozta esőzések és sárlavinák több falvat is elsodortak. A tájfun pusztításának helyszínét katasztrófa sújtotta terürletnek nyilvánították.

Közel 600 halottja, illetve eltűntje van azoknak a sárlavináknak, amelyet a Fülöp-szigetek keleti részén egy tájfun okozott. A hivatalos adatok szerint a Durian tájfun okozta pusztításban 309 ember meghalt, 298 pedig eltűnt - írja a BBC. A szélvihar a fővártól 350 kilométerre fekvő Daraga, Busay and Santo Domingo falvakat sújtotta a legjobban.

A Vörös Félhold Mozgalom helyi szervezetének vezetője a BBC-nek elmondta: a halottak száma várhatóan meghaladhatja az ezret is. A halálos áldozatok száma azért lehet ilyen magas, mert kevés a remény arra, hogy az eltűnt embereket élve találják meg, mivel a sárlavinák egész falvakat temettek maguk alá.

Gloria Macapagal Arroyo elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította az ország keleti részét, ahol végigsöpört a Durian tájfun. Ez az intézkedés jogi lehetőséget ad a manilai kormánynak arra, hogy gyorsabban mozgósíthasson költségvetési tartalékokat a keresés, a mentés és a helyreállítás munkálataira.

A Durian tájfun helyenként 225 kilométeres óránkénti sebességgel csütörtökön csapott le a Fülöp-szigetekre. A Durian már a negyedik tájfun a Fülöp-szigeteken az utóbbi három hónapban. Az év végéig még egy várható. A szeptemberi Xangsane tájfun 213 ember halálát okozta.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK