Szívrohamot kapott Pinochet

2006.12.03. 10:56

Szívrohamot kapott vasárnap Augusto Pinochet volt chilei diktátor, akit a santiagói katonai kórházban kezelnek. Kórházi források szerint a 91 éves tábornok állapota "súlyos, de stabil".

A 91 éves tábornokot vasárnap reggel szállították kórházba, ahol koszorúér-áthidaló (úgynevezett bypass) műtétet hajtottak rajta végre. Fia szerint életmentő műtétről volt szó, Marco Antonio Pinochet elmondta: "gyakorlatilag a halálból hozták vissza, állapota meglehetősen súlyos"

A házi őrizetben lévő Pinochet múlt hét szombaton ünnepelte születésnapját, ahol életében először ismerte el "politikai felelősségét" az uralma alatt elkövetett cselekményekért. Pinochet ugyanakkor védelmébe vette azt a véres katonai puccsot, amellyel megbuktatta elődjét, Salvador Allendét. A volt diktátor szerint mindennek nem volt más célja, mint Chilét nagyobbá tenni, és elkerülni az ország szétesését.

Pinochet születésnapi ünnepségén utalt arra, hogy nagyon rossz az egészségi állapota, közel a vég. "Ma, amikor már megvannak számlálva a napjaim, egyértelművé akarom tenni, hogy senkire nem haragszom, és mindennél jobban szeretem a hazámat." Pinochet állapota az elmúlt években folyamatosan romlott, többször volt szívrohama.

Pinochet 1973 és 1990 között abszolút hatalommal kormányozta Chilét. A junta véres uralma miatt ma emberi jogsértések tucatjaival vádolják. Hivatalos adatok szerint Pinochet diktatúrája alatt 3197 ember lett politikai gyilkosság áldozata, több mint ezren eltűntek, ezreket bebörtönöztek, megkínoztak vagy száműzetésbe kényszerítettek.

Pinochetet többször letartóztatták, a leghosszabb ideig, 16 hónapig, Londonban tartották őrizetben 1998 és 2000 között. Idén októberben az agg tábornokot házi őrizetbe helyezték kínzásokban, gyilkosságokban és emberrablásokban való bűnrészessége miatt. November elején óvadék ellenében szabadlábra kerülhetett, de hétfőn újra elrendelték házi őrizetét Salvador Allende meggyilkolt chilei elnök két testőrének elrablása és kivégzése miatt.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK