Az eutanáziáért éhezik az olasz miniszter

2006.12.04. 16:15

Két napig nem eszik az olasz külkereskedelmi miniszter, hogy ezzel fejezze ki szolidaritását azzal a gyógyíthatatlan férfival, akit kérése ellenére nem kapcsolnak le a lélegeztetőgépről. Az eutanáziát jelenleg börtönnel büntetik Olaszországban.

Kétnapos éhségsztrájkba kezd Emma Bonino olasz külkereskedelmi miniszter hétfőn, hogy támogatását fejezze ki egy izomsorvadásban szenvedő 60 éves férfi iránt, aki több hónapja követeli jogát a halálhoz. Piergiorgio Welby, akiről szeptemberben készítettek filmet, amint mozdulatlanul feküdt ágyában, elkeseredett felhívást intézett Giorgio Napolitano köztársasági elnökhöz, ami nagy vitát váltott ki egész Olaszországban az eutanáziáról.

Welby ügyvédei december 1-jén nyújtottak be kérelmet egy római polgárjogi bírósághoz, kérve, hogy kapcsolják le a beteget a lélegeztetőgépről.

Egy szervezet nyolc tagja már korábban éhségsztrájkba kezdett, hogy támogassák Piergiorgio Welby harcát az eutanáziáért. Az akcióval tiltakozni kívánnak az ellen is, hogy a hatályos törvényt szerint a kegyes halál börtönnel büntethető Olaszországban.

"Személyesen hozzá kívánok járulni a Coscioni Társaság Piergiorgio Welbyért folytatott erőszakmentes kampányához a hétfőn és kedden tartott kétnapos éhségsztrájkkal" - jelentette be Emma Bonino hétfői közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK