Hozta a papírformát a latin olajkirály

2006.12.04. 6:57

Közel 22 százalékos szavazattöbbséggel áll nyerésre a szavazatok 80 százalékának összeszámolásakor Hugo Chávez a venezuelai elnökválasztáson. A hivatalban lévő elnök már győztesnek is hirdette magát. Újabb, immár harmadik választési győzelme nyomán Chávez folytathatja a szocializmus építését a latin-amerikai ország olajkincsére alapozva.

A vártnak megfelelően a szavazatok majd nyolcvan százalékának az összeszámlálása alapján meggyőző előnnyel vezet a vasárnap megrendezett venezuelai elnökválasztáson Hugo Chávez. Az elnök már most is győztesnek tekinthető, így további hat évig ő vezetheti a dél-amerikai országot.

Győzelmét már be is jelentette Chávez, aki eddig a voksok 61,35 százalékát szerezte meg. Ellenfelére, Manuel Rosalesre, a nyugati Zulia állam kormányzójára a választok 38,39 százaléka szavazott.

Elemzők szerint újabb győzelme után Chávez kiterebélyesíti "baloldali forradalmát", amely a földterületek államosítását, a külföldi olajberuházások feletti ellenőrzés további kiterjesztését jelentené.

Chávez győzelme után azt tervezi, hogy egy párttá alakítja a kormányát adó 24 párti tömörülést. Sokan azonban attól tartanak, hogy a politikus kubai mintájú államot építhet ki Dél-Amerika kőolajban leggazdagabb országában. Ő maga azonban cáfolja, hogy fel akarja számolni az ellenzéki pártokat. Ugyanakkor már korábban közölte, hogy megválasztása esetén népszavazást írna ki az elnöki mandátumokra vonatkozó időkorlátok eltörlése végett.

Chávez 1998-ban nyert először elnökválasztást, majd 2000 januárjában a szavazók ismét megerősítették hivatalában. Két évvel később sikeresen átvészelt egy államcsínyt, amely az ellenzék és a hadsereg összefogásából indult. Az Egyesült Államok - legalábbis szóban - támogatta a puccsot.

Chávez és kormánya az olajbevételekből finanszírozott szociális, egészségügyi és oktatási programok sorának köszönheti népszerűségét a szélesebb néprétegek körében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK