Kedden jóváhagyják a schengeni övezet mielőbbi kiterjesztését

2006.12.04. 19:19

Az EU-tagállamok belügyminiszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon várhatóan jóváhagyják azt a portugál javaslatot, amely az európai államok közötti szabad mozgást biztosító schengeni övezet mielőbbi kiterjesztését szorgalmazza az új EU-tagállamokra, így Magyarországra - közölte Brüsszelben Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter.

Magyarország belépése a schengeni övezetbe óriási jelentőségű esemény lesz, hiszen ezzel az emberek egy konkrét, a hétköznapi életet érintő területen, a szabad mozgás, az ellenőrzés nélküli határátlépés ügyében tapasztalhatják majd meg, hogy országuk valóban az egységes Európához tartozik - mondta a miniszter.

Nem véletlen, hogy az új tagállamok óriási lobbizást folytattak a schengeni övezet mielőbbi bővítése érdekében. Az EU-bizottság és a régi tagok azonban ezt egy új bűnügyi információs adatbázis kifejlesztéséhez kötötték, s ennek működésbe lépése egyre csúszik.

Erre a problémára jelent kompromisszumos megoldást a portugál javaslat, miszerint az új tagok egyelőre a jelenlegi adatbázishoz csatlakozhatnak, s így a belépés időpontjaként nagyjából tartható az eredeti terv, a 2007 ősze (illetve a legújabb hírek szerint 2008 eleje), s nem kell az új adatbázis kiépítéséig, 2008 végéig vagy 2009 elejéig várni.