Henk Kamp holland védelmi miniszter hétfőn kitüntette azokat az egykor a boszniai Srebrenicában szolgáló katonákat, akiknek kivonása 1995-ben az ENSZ által védett övezetből 8000 muzulmán lemészárlásához vezetett.

Kamp a hollandiai Assen városában méltatta az egykori Dutchbat zászlóalj 500 tagjának tevékenységét. Emlékeztetett arra, hogy "rendkívül nehéz" körülmények között szolgáltak, és éveken át igazságtalanul őket vádolták azért, ami a muzulmán enklávéban történt. A miniszter egyben emléktáblát leplezett le az asseni laktanyában.

Az 1992-95-ös boszniai háború idején Srebrenicát egy ENSZ-mandátum alatt szolgáló 850 fős holland egység őrizte. A könnyű fegyverzettel ellátott holland katonák, légierő-támogatás híján, arra kényszerültek, hogy átadják az enklávét a boszniai szerb erőknek, akik végrehajtottak a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságát. A hivatalos vizsgálatok felmentették a holland katonákat az ügyben.

Boszniában értetlenséggel és megdöbbenéssel fogadták a holland katonák kitüntetését. A szarajevói kormány hivatalos tiltakozást adott át a holland nagykövetnek. Haris Silajdzic, a boszniai elnökség muzulmán tagja szerint a holland zászlóalj kitüntetése nyomán úgy tűnik: hiába halt meg Slobodan Milosevic, Jugoszlávia egykori szerb elnöke, az ő elképzelései tovább élnek és kezdenek törvényessé válni.