Kegyetlenségért marasztalták el a török államot

2006.12.05. 16:57

Több ezer eurós kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága három nőnek, akik kegyetlen bánásmód miatt kezdeményeztek eljárást a testületnél a török állam ellen. A nőket még 1998-ben vették őrizetbe, és ekkor szenvedték el a rossz bánásmódot.

Kihallgatásnál alkalmazott kegyetlen bánásmód miatt elmarasztalta Törökországot kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága. Az ügy három beadványa nyomán indult el, akiket azzal gyanúsítottak meg, hogy egy illegális török kommunista szervezetben vettek részt, és 1998 márciusában előzetes letartóztatásba helyezték őket. A három nő azt állította, hogy az előzetes letartóztatás alatti kihallgatásukkor halálosan megfenyegették, szexuálisan zaklatták, bántalmazták, fellógatták, hideg vízsugárral locsolták őket.

Egy orvosi vizsgálat zúzódásokat és duzzanatokat tárt fel testükön. A bíróság kimondta, hogy mivel a török kormány "nem adott hihető magyarázatot" a sérülések keletkezésére, azok csakis "kínzásnak tulajdoníthatóak, amiért a török kormány a felelős". A bíróság kimondta az Emberi Jogok Európai Egyezménye harmadik (a kínzást és a kegyetlen, megalázó büntetést és bánásmódot tiltó) cikkelye sérelmét, és 7-10 ezer eurót ítélt meg az erkölcsi kár enyhítésére a három panaszos javára.

KAPCSOLÓDÓ CIKK