Bajban van az iráni elnök, akit eddigi legbuzgóbb támogatói, a vallási konzervatívok kritizálnak, mivel végignézett egy lengén öltözött nőket is felvonultató zenés-táncos revüt. Az ilyen műsorok Iránban törvénysértőek, és a politikai vezetők általában külföldön is tartózkodnak látogatásuktól. Ahmadinedzsad azonban tévés felvételek szerint végigülte a 2006-os Ázsiai játékok pazar katari megnyitóját, jóllehet hivatala tagadja ezt.

Saját kedvelt radikálisai vették célba Mahmúd Ahmadinedzsad iráni elnököt, miután az iráni televízióban egy olyan felvételt mutattak be róla, amelyen egy nők által előadott zenés-táncos revüt nézett. Az erényességéről és mértékletességéről ismert Ahmadinedzsad az Ázsiai játékok - Ázsia saját kis miniolimpiája - látványos katari megnyitóján vett részt. A show-műsorban egyebek mellett számos indiai és egyiptomi táncosnő szerepelt, sokuk fátyol nélkül.

Iránban a szigorú előírások szerint tilos férfiközönség előtt táncolni és énekelni a nőknek. Az ország vezetőitől is elvárják, hogy külföldi útjaikon tartózkodjanak az ilyen rendezvények látogatásától. Ahmadinedzsad azonban - Bashar al-Asszad szíriai elnökkel és Iszmail Hánije palesztin kormányfővel az oldalán - jól láthatóan ott volt az iráni előírások szerint törvénysértő műsor nézői között múlt hét pénteken. Ezért aztán most eddigi támogatói - az iráni vallási radikálisok - kíváncsiak rá, hogy miért vett részt a ceremónián az elnök.

"Ahmadinedzsad nem volt képes ellenállni, és folyamatos jelenléte megsértette az iráni iszlám forradalom eszméjét és az öböl-menti arab országokkal szemben az iszlám szabályok iránt fennálló elkötelezettségét" - kritizálta az elnököt a forradalmi gárda egyik befolyásos volt parancsnokához közel álló honlap, a Baztab.

A elnök hivatala szerint azonban Ahmadinedzsad nem volt jelen, amikor a tánc és az ének folyt. Sajtótitkára, Ali Akbar Dzsavanfekr azt állította, hogy még a lenge öltözetű nők színre lépése előtt elindult a repülőtérre az elnök. Csakhogy a Baztab olyan felvételeke tett közzé, amelyekből világosan látható, amint Ahmanidedzsad saját székében ül a páholyban a show után is. Az egyik képviselő már az eset kivizsgálását követelte az iráni parlamentben - írja a Guardian.