Nem adnák ki az oroszok a kémmérgezés gyanúsítottját

2006.12.05. 15:23

Nem fogja kiadni Oroszország a londoni kémmérgezés gyanúsítottját. Erről az orosz főügyész beszélt kedden, amikor a Scotland Yard küldöttei megkezdték nyomozásukat Moszkvában. A mérgezésnek még nincs gyanúsítottja.

Oroszország nem adja ki más országnak a Litvinyenko-gyilkosság egyetlen gyanúsítottját sem. Erről Jurij Sajka főügyész beszélt kedden. A főügyész szerint ha lesz olyan orosz állampolgár, akit Alekszander Litvinyenko volt titkos szolgálati tiszt megmérgezésével gyanúsítanak, azt Oroszországban állítják bíróság elé és nem Nagy-Britanniában. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre még nem emeltek vádat senki ellen az ügyben.

A főügyész elmondta továbbá, hogy orosz ügyészek fogják kihallgatni Andrej Lugovojt a Moszkvában vizsgálatot folytató brit nyomozókkal való együttműködés keretében.

Lugovoj egyike volt azoknak, akikkel Litvinyenko Londonban találkozott közvetlenül azelőtt, hogy jelentkeztek Litvinyenkón a mérgezés tünetei. A Scotland Yard küldöttei kedden kezdték el munkájukat az orosz fővárosban. Ők azonban nem tartóztathatnak le orosz állampolgárokat az orosz alkotmány értelmében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK