Nem tudtak megállapodni az Irán elleni szankciókról

2006.12.06. 1:30

Nem jutottak megállapodásra a hatok az Irán elleni szankciókról. A francia külügyi tárca közleménye szerint, még több kérdésben nem tudtak megegyezni a tárgyalófelek, így a hatok vitája a közeli napokban folytatódik külügyminisztériumi politikai igazgatók szintjén.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína, valamint Németország képviselői Párizsban ültek össze, hogy megvitassák milyen büntetőintézkedéseket hozzanak Teherán ellen, amely nem hajlandó felhagyni urándúsítási tevékenységével.

Az eredménytelen keddi vita után a hatok három európai uniós tagja úgy vélte, hogy az év vége előtt meg kell egyezniük - közölte egy személyazonosságát titokban tartó diplomata. Arra a kérdésre, hogy a három ország ezt az álláspontját közölte-e Oroszországgal, a nyilatkozó igennel válaszolt.

A hatok célja, hogy egyeztessenek egymással az iráni urándúsítási program miatt a BT-hez benyújtandó határozati javaslat francia tervezetéről. Egy korábbi európai tervezetet Oroszország és Kína számos ponton kifogásolt, mert túl szigorúnak találta, miközben Washington további szigorítást szorgalmazott, legalább a megfogalmazásban.

Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár nem sokkal a keddi egyeztetés előtt jelezte, hogy nem vár áttörést a mostani tanácskozástól, amelyet azonban fontos lépésnek tartott a megegyezés felé vezető úton.

KAPCSOLÓDÓ CIKK